ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απεργία, διαπραγματεύσεις και Πανούσης "πονοκεφαλιάζουν" την κυβέρνηση

Απεργία, διαπραγματεύσεις και Πανούσης "πονοκεφαλιάζουν" την κυβέρνηση
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Υπό ασφυκτικό κλοίο πίεσης τίθεται η κυβέρνηση καθώς η κοινωνία βγαίνει την Πέμπτη στους δρόμους διαμαρτυρόμενη για τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλει η προς ολοκλήρωση διαπραγμάτευση των προαπαιτουμένων του τρίτου μνημονίου στον κόσμο της εργασίας, υπό το φως των καταγγελιών του Γ. Πανούση για σχέσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με μέλη των "Πυρήνων της Φωτιάς" που απειλούν τη ζωή του και της πολιτικής διάστασης που αυτές έλαβαν το τελευταίο τετραήμερο.

Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία και προγραμματίζουν συγκέντρωση στις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος, την ώρα που το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση μισή ώρα νωρίτερα στην Ομόνοια.

"Η κυβέρνηση αθετώντας τις προεκλογικές της δεσμεύσεις συνεχίζει τις πολιτικές της τιμωρητικής λιτότητας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης, εφαρμόζοντας ένα νέο σκληρό μνημόνιο με επαχθείς όρους, προχωρώντας σε νομοθετήματα που καταργούν κάθε παροχή και κοινωνική ασφάλεια", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ καλώντας τον κόσμο σε μαζική συμμετοχή.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση θα κάνει τις τελικές της διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών που ήδη βρίσκονται στην Αθήνα για το κλείσιμο των εκκρεμών ζητημάτων -ειδικά των "κόκκινων" δανείων- σχετικά με τον πρώτο γύρο προαπαιτουμένων, που αποτελεί και προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ αλλά και των 10 δισ. ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο Γ. Σταθάκης δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης στους δημοσιογράφους μετά από πεντάωρη συνάντηση με το κουαρτέτο ότι αναμένει έως το Σάββατο να υπάρξει οριστική συμφωνία που θα έχει θετικό αντίκτυπο στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τονίζοντας ότι σε αυτό το σενάριο την Κυριακή ή Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί EuroWorking Group για την έγκριση των εκταμιεύσεων.

Για τα "κόκκινα" δάνεια, ωστόσο, τα πράγματα παραμένουν ακόμα "θολά" καθώς μπορεί η κυβέρνηση να κατέθεσε νέα πρόταση στους θεσμούς, ωστόσο, ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM ζητούν συμπληρωματικές λύσεις για το θέμα με σκοπό να προστατεύονται μόνον όσοι αντικειμενικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Τη διαπραγμάτευση δυσχεραίνει πάντως η περίπτωση κατά την οποία επαληθευτούν οι πληροφορίες που φέρουν την κυβέρνηση να δέχεται τη μείωση του αρχικού ορίου των 180.000 ευρώ που έθετε ως αντικειμενική αξία για την προστασία της πρώτης κατοικίας στις 150.000 ευρώ.

Ακανθώδη είναι και τα ζητήματα των τιμών των γενόσημων φαρμάκων, των 100 δόσεων και των ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

"Ανοιχτή πληγή" η μη διευθέτηση της υπόθεσης Πανούση

Για την κυβέρνηση η προσπάθεια επίλυσης του "γόρδιου δεσμού" εξεύρεσης της "χρυσής τομής" με τους δανειστές, λίγο πριν το κρίσιμο διάστημα ψήφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, έναρξης της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και ανοίγματος του κεφαλαίου της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του χρέους, εμφανώς υπονομεύτηκε από τις καταγγελίες του Γ. Πανούση και την πολιτική της προέκταση.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο υπαινίχθηκε την Τετάρτη δια στόματος της Όλγας Γεροβασίλη -που μίλησε στην ΕΡΤ- ότι κάποιοι παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια προσπαθώντας να επαναφέρουν το θέμα της διασύνδεσης του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία έχοντας στόχο αφενός να την προσπάθεια του Μαξίμου να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της συμφωνίας και αφετέρου να την αποσταθεροποιήσουν.

Μπορεί από την πρώτη στιγμή που οι καταγγελίες Πανούση είδαν το φως της δημοσιότητας τόσο το μέγαρο Μαξίμου όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ να απέρριψαν όλες τις αιτιάσεις κατά στελεχών τους για διασύνδεσή τους με την τρομοκρατία, το γεγονός όμως ότι η κατάσταση δεν διευθετήθηκε κατέστησε απαραίτητη την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς για την διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων.

Ο Γ. Πανούσης μίλησε το βράδυ της Τετάρτης σε δήλωσή του για "ολοκληρωτικού τύπου αντίληψη και πρακτική" μετά τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν στον Άρειο Πάγο για την υπόθεση οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη με το Μαξίμου να απαντά πως είναι απορίας άξιο "πώς ένας καθηγητής της Εγκληματολογίας δε μπορεί να κατανοήσει ότι δεν υπήρξε καμία μήνυση εναντίον του, κατά την επίσκεψη των υπουργών Δικαιοσύνης, και Προστασίας του Πολίτη στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, αλλά μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου".

Το θέμα πάντως αναμένεται να έχει συνέχεια καθώς την επόμενη Τετάρτη ο πρώην υπουργός θα παρουσιαστεί ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής προκειμένου να ενημερώσει για τις καταγγελίες του.

Δεν έλειψαν μάλιστα και τα "καρφιά" στο Μαξίμου από τον ευρωβουλευτή, Κ. Χρυσόγονο ο οποίος στον απόηχο των αποκαλύψεων διατύπωσε τη γνώμη ότι "δεν είναι δυνατόν ένα δημοκρατικό κόμμα ή στελέχη ενός δημοκρατικού κόμματος να συνδιαλέγονται και να διαπραγματεύονται με τρομοκρατικές οργανώσεις" και πως "συνεπώς, αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, πρέπει να απομακρυνθούν τα υπαίτια πρόσωπα", εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα ότι "δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο και ότι όλα αυτά έχουν απλώς διογκωθεί".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ