ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιπαράθεση Μουζάλα - Βαρβιτσιώτη για τη Μόρια

Αντιπαράθεση Μουζάλα - Βαρβιτσιώτη για τη Μόρια
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σφοδρή αντιπαράθεση για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό της Μόριας είχαν στη Βουλή ο Γιάννης Μουζάλας και ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Στη σφοδρή κριτική που δέχεται η κυβέρνηση τόσο στο εσωτερικό όσο και από την Κομισιόν, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αναγνώρισε ότι η κατάσταση δεν είναι καλή, επέρριψε ωστόσο, ευθύνες στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και σε τοπικά στελέχη της ΝΔ που αντέδρασαν –όπως είπε- στη δημιουργία νέων χώρων φιλοξενίας και κέντρων κλειστού τύπου.

«Παίρνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί για την κατάσταση στα hot spot και είναι κακή», είπε στο πλαίσιο συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, προειδοποιώντας παράλληλα για τον κίνδυνο να καταπέσει η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας και να αρχίσουν ροές των 2.000 ατόμων την ημέρα.

Στην απάντησή του ο Γιάννης Μουζάλας επεσήμανε ότι από τον Μάρτιο θα βελτιωθεί η κατάσταση συνολικά και χαρακτήρισε «άθλο» αυτό που έγινε στην ενδοχώρα, καθώς 50.000 πρόσφυγες στεγάσθηκαν σε σπιτάκια.

Σφοδρή ήταν η κριτική του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη που καταλόγισε ανικανότητα στην κυβέρνηση και προσωπικά στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, καλώντας τον να ζητήσει «συγνώμη» γιατί δεν εξασφάλισε στους πρόσφυγες ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Κατηγόρησε ακόμη, τον υπουργό για «θράσος» υποστηρίζοντας ότι έκανε δηλώσεις τύπου «τι καλά που κάναμε και ετοιμάσαμε τους καταυλισμούς για το χειμώνα».

Όπως είπε, ο κ. Μουζάλας «στις 5 Ιανουαρίου δήλωσε ότι δεν θα μείνει κανένας μετανάστης στο κρύο και σήμερα βλέπουμε τις εικόνες και τις καταγγελίες από την Ε.Ε., τις ΜΚΟ και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ