ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η δυσάρεστη έκπληξη που κρύβεται στη συνέντευξη του Σόιμπλε

Η δυσάρεστη έκπληξη που κρύβεται στη συνέντευξη του Σόιμπλε
REUTERS

Μετά την προχθεσινή "βόμβα" που έριξε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας για πρώτη φορά για πιθανότητα μη συμμετοχής του ΔΝΤ σε ελληνικό πρόγραμμα, αλλά ουσιαστικά αναγγέλλοντας ένα τέταρτο μνημόνιο, όλα δείχνουν πως η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης την οδήγησε και πάλι σε ένα νέο αδιέξοδο.

Ή θα πρέπει να επιλέξει μνημόνιο με ΔΝΤ, ή ένα νέο μνημόνιο έμπνευσης Σόιμπλε, με αυστηρή επιτήρηση για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Πολλοί ρωτούν γιατί έκανε κάτι τέτοιο ο Σόιμπλε. Οι ερμηνείες μπορεί να είναι δύο: πρώτον γιατί θέλει να δώσει στην Αθήνα να καταλάβει ότι από την στιγμή που επέλεξε την παραμονή στην Ευρωζώνη, ο δρόμος είναι συγκεκριμένος και είναι σκληρός. Δεύτερον, για να προετοιμάσει τη γερμανική κοινή γνώμη, αλλά κυρίως την γερμανική πολιτική σκηνή και ειδικότερα το γερμανικό Κοινοβούλιο για την περίπτωση που τελικά το ΔΝΤ αποφασίσει να μην πάρει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ας δούμε όμως τι είπε ο Σόιμπλε στη συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη ολόκληρη στην Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ. Πρώτα από όλα σε ό,τι αφορά στο ΔΝΤ «εάν για οποιοδήποτε λόγο το ΔΝΤ αποφασίσει να μην συμμετάσχει, οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να σκεφθούν ότι από την αρχή θα έχουμε μια δική μας λύση στο πλαίσιο του νομισματικού μας συστήματος.

Αλλά στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να φροντίσουμε για μια καλύτερη υλοποίηση των συμφωνηθέντων. Το σημερινό πρόγραμμα απαιτεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Εάν όμως φτιάξουμε μόνοι μας ένα πρόγραμμα, θα πρέπει να βελτιωθεί καθοριστικά και με διαφορετικό τρόπο, η δεσμευτικότητα των συμφωνιών. Για τον σκοπό αυτό θα μπορούσε να δοθεί εντολή στον ESM. Αλλά αυτό θα ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό και θα χρειασθεί να ψηφισθεί από τη γερμανική Βουλή. Εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας. Εάν οι δεσμεύσεις δεν τηρηθούν από την άλλη πλευρά, τότε το σημερινό πρόγραμμα θα τελειώσει και θα χρειασθούμε νέες διαπραγματεύσεις. Για τον λόγο αυτό συνιστώ στην Ελλάδα να τηρήσει τις ανειλημμένες δεσμεύσεις της».

Ουσιαστικά δηλαδή ο Σόιμπλε προειδοποιεί ότι ένα «ευρωπαϊκό μνημόνιο» θα είναι πιο σκληρό από ότι το μνημόνιο με συμμετοχή ΔΝΤ. Όλα θα πρέπει να ξεκινήσουν από την αρχή, με αποτέλεσμα η χώρα να βρεθεί στη γωνία.

Άλλωστε το λέει και ο ίδιος σχετικά με την απόφαση της Ελλάδας να παραμείνει στο ευρώ, λέγοντας πως «η Ελλάδα επέλεξε έναν μακρύ και δύσκολο δρόμο. Το 2015 αποφάσισε να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της ως μέλος της Ευρωζώνης και να παραιτηθεί από την εναλλακτική λύση της εξόδου από το ευρω. Τώρα πρέπει να επιμείνουμε να τηρηθούν οι δεσμεύσεις. Διαφορετικά η χώρα δεν θα μπορεί σε βάθος χρόνου να κρατηθεί στο ευρώ».

Για το θέμα αυτό ερωτήθηκε χθες στο κυβερνητικό μπρίφινγκ ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε, κ. Βαισμπέργκερ, ο οποίος θέλησε να το υποβαθμίσει. Όπως ανέφερε «οι δηλώσεις αυτές στην ουσία είναι προβληματισμοί που εκφράζει ο Υπουργός σε περίπτωση που το ΔΝΤ δεν πάρει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτό όμως είναι κάτι υποθετικό. Εμείς θέλουμε το ΔΝΤ να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα. Και πιστεύουμε πως τελικά θα μείνει. Εάν όμως γίνει αυτό που εμείς δεν θέλουμε, τότε θα πρόκειται για μια αλλαγή του προγράμματος, η οποία θα πρέπει να έχει την τελική έκκριση της γερμανικής Βουλής».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ