ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πάγωσε» το Βερολίνο από την ομιλία Τραμπ

«Πάγωσε» το Βερολίνο από την ομιλία Τραμπ
Eric Vidal/Reuters

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν έχει κάνει επίσημο σχόλιο για την ορκωμοσία ή την ομιλία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αν και όλη η γερμανική πολιτική τάξη φαίνεται ότι έχει υποστεί σοκ από το περιεχόμενό της.

 

Το μόνο σχόλιο από γερμανικής πλευράς ήρθε από τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ο οποίος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ZDF, έκανε λόγο για «έντονους εθνικιστικούς τόνους» και εκλογή του Τραμπ λόγω της «κακής ριζοσπαστικοποίησης» των πολιτών στις ΗΠΑ.

Η καγκελαρία πρέπει να σκεφτεί τα επόμενα βήματα της και μια πιθανή στροφή προς την ασιατική αγορά σε περίπτωση που ο νέος πρόεδρος ξεκινήσει εμπορικό πόλεμο στην Κίνα, τόνισε ο αντικαγκελάριος.

«Νομίζω ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για μια δύσκολη περίοδο», προέβλεψε.

Ο Τσίπρας χάνει τους υποστηρικτές του

«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βλέπει με δυσαρέσκεια την εποχή Τραμπ», υπογραμμίζει ρεπορτάζ γερμανικής εφημερίδας, αναφερόμενο στις πολιτικές συνέπειες της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ για την Ελλάδα και την οικονομική πορεία της.

Σύμφωνα με τη Handelsblatt και όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ο Αλέξης Τσίπρας χάνει τους υποστηρικτές του Μπαράκ Ομπάμα, Τίμοθι Γκάιτνερ και Τζακ Λιού στις προσπάθειες του για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και την ανάπτυξη της χώρας.

«Από τον Τραμπ δεν αναμένεται κάτι τέτοιο. Όταν τον ρώτησαν για την κρίση στην Ελλάδα, ο Τραμπ απάντησε στον τηλεοπτικό σταθμό Fox: «αφήστε τους Γερμανούς να ασχοληθούν, αρκετά προβλήματα έχουμε». Αλλά και το μέλλον της Ευρωζώνης δεν χαλάει τον ύπνο του Τραμπ μια και πιστεύει πως το ευρώ εισήχθη ‘για να βλάψει τις ΗΠΑ’», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η εφημερίδα κάνει λόγο για αλλαγή «δηλητήριο» για την οικονομική προοπτική της Ελλάδας καθώς ο νέος πρόεδρος είναι υπέρ ενός μαλακού δολαρίου που θα ευνοήσει τις εξαγωγές. «Αυτό όμως θα μπορούσε να προκαλέσει δυσκολίες στην Ελλάδα διότι η χώρα επωφελήθηκε στα χρόνια της κρίσης από ένα μαλακό ευρώ. Βοήθησε τις ελληνικές εξαγωγές και έκανε ελκυστικές τις διακοπές στην Ελλάδα για τους Αμερικανούς τουρίστες».

Η κατάσταση θα είναι ομιχλώδης και στην εξωτερική πολιτικής της Ελλάδας καθώς ο νέος σύμβουλος για θέματα ασφαλείας, Μάικλ Φλιν, προωθεί την ενίσχυση των σχέσεων ΗΠΑ – Τουρκίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ