ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοντονής: Κάνουν μαθήματα αυτοί που με ελεεινή διαδικασία παρέδωσαν τον Οτσαλάν

Κοντονής: Κάνουν μαθήματα αυτοί που με ελεεινή διαδικασία παρέδωσαν τον Οτσαλάν
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Στην υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που αυτομόλησαν στην Ελλάδα για να ζητήσουν πολιτικό άσυλο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία αναφέρθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, απαντώντας και στην κριτική που ασκείται για την εξέλιξη των διαδικασιών.

Μάλιστα σύγκρινε την περίπτωση των Τούρκων αξιωματικών με την υπόθεση Οτσαλάν, λέγοντας χαρακτηριστικά:

Η υπόθεση Οτσαλάν ήταν μία εντελώς παράνομη διαδικασία, τίποτε δεν έγινε με νόμιμο τρόπο, αυτός ο άνθρωπος στην ουσία παραδόθηκε, με ένα μυθιστορηματικό τρόπο, ενώ στην περίπτωση των Τούρκων αξιωματικών παρέχονται όλες οι εγγυήσεις ενός κράτους δικαίου και οι διαδικασίες ασύλου.

«Πού τα είδαμε όλα αυτά με τον Οτσαλάν; Όλοι αυτοί οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί που παρέδωσαν τον Οτσαλάν σήμερα αρθρογραφούν για να μην εκδοθούν οι Τούρκοι αξιωματικοί. Κάνουν μαθήματα στους δικαστές, αυτοί που με ελεεινή διαδικασία παρέδωσαν τον Οτσαλάν» υπογράμμισε ο κ. Κοντονής μιλώντας στο Κόκκινο και συνέχισε:

«Αυτό που έγινε τότε ήταν όνειδος για τον νομικό πολιτισμό της χώρας και μας κάνουν μαθήματα ορισμένοι για το τι πρέπει να γίνει τώρα. Θυμούνται τι έκαναν; Καμία επιτροπή δεν συνεδρίασε, κανένα δικαστήριο και έγινε αυτό που έγινε».

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει απολύτως τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς και σημείωσε:

«Αν η απόφαση για το αίτημα έκδοσης είναι απορριπτική, η διαδικασία τελειώνει εκεί και ουδείς εμπλέκεται. Εάν είναι θετική, εφόσον επιλέξουν να προσφύγουν στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη ως έχουν δικαίωμα, θα πρέπει κι αυτό να γίνει κατά τρόπο απρόσκοπτο. Σε αυτή την περίπτωση θα γίνει προσπάθεια να ληφθούν όλες οι διπλωματικές διαβεβαιώσεις για δίκαιη δίκη, όχι μόνο κατά την ακροαματική διαδικασία, αλλά για όλη την επόμενη ημέρα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ