ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «προσφορά» του Τσακαλώτου για να πείσει το Eurogroup

Η «προσφορά» του Τσακαλώτου για να πείσει το Eurogroup
REUTERS/Francois Lenoir

Με την γραμμή πως η κυβέρνηση δεν δέχεται να νομοθετήσει κανένα νέο μέτρο για την περίοδο μετά το 2018 προσέρχεται σήμερα στο Eurogroup ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσβλέποντας σε μία κατ’ αρχήν συμφωνία με τους δανειστές για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση στις 20 Φεβρουαρίου.

Άλλωστε και ο επικεφαλής του EWG Τόμας Βίζερ με χθεσινές του δηλώσεις υπονόησε ότι το επόμενο Eurogroup αποτελεί κι ένα dead line για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την επίτευξης συνολικής συμφωνίας. Κάτι που σημαίνει ότι θα έχουν γεφυρωθεί οι αποστάσεις για το τρέχον πρόγραμμα, θα έχουν καθοριστεί τα πρωτογενή πλεονάσματα για την περίοδο μετά το 2018 και θα έχουν συγκεκριμενοποιηθεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Πρόκειται για μία δύσκολη ισορροπία που απαιτεί υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές, παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη. Ο υπουργός Οικονομικών έχει εξουσιοδοτηθεί να «δώσει» στους ομολόγους του υπουργούς του Eurogroup μόνο την επέκταση του «κόφτη» δημοσιονομικής διόρθωσης για έναν χρόνο, εφόσον βεβαίως εκείνοι αποδεχτούν την πρόταση για εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων.

Επίσης είναι εξουσιοδοτημένος να διαμηνύσει στο Eurogroup πως η Ελλάδα δεν προτίθεται να νομοθετήσει ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα από όσα προβλέπει η συμφωνία, σύμφωνα και με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξή του στην Εφ.Συν. με αφορμή την συμπλήρωση δύο χρόνων από την ανάληψη κυβερνητικών καθηκόντων από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece ο υπουργός Οικονομικών πριν από την έναρξη της κρίσιμης, όπως όλα δείχνουν, συνεδρίασης θα έχει άτυπες συναντήσεις προεργασίας με εκπροσώπους των θεσμών ούτως ώστε στο Eurogroup να παρουσιαστεί μία γενική κατεύθυνση που στις αδρές γραμμές της θα έχει προσυμφωνηθεί. Άλλωστε παρά το γεγονός πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απέφυγε να αναφερθεί με λεπτομέρειες στις προτάσεις της ελληνικής πλευράς, το οικονομικό επιτελείο βρήκε άλλες οδούς τις προηγούμενες ημέρες για να επικοινωνήσει τις θέσεις του προς τους δανειστές.

Στο Μαξίμου υπάρχει αισιοδοξία πως η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει τον Φεβρουάριο ώστε να ενταχθεί τον Μάρτιο στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, όμως γνωρίζουν ότι μπορεί τον τελευταίο λόγο να τον έχει το ΔΝΤ. Γι’ αυτό άλλωστε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κάλεσε χθες για μία ακόμη φορά τους εκπροσώπους του Ταμείου να ξεκαθαρίσουν τον ρόλο του σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ