ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eurogroup: Η απάντηση Τσακαλώτου στους δανειστές και ο ρόλος της Γαλλίας

Eurogroup: Η απάντηση Τσακαλώτου στους δανειστές και ο ρόλος της Γαλλίας
Eurokinissi

Το Μέγαρο Μαξίμου αρνείται κατηγορηματικά την νομοθέτηση προληπτικών μέτρων για την περίοδο μετά το 2018 παρότι η κυβέρνηση δέχτηκε έντονες πιέσεις πριν και κατά την διάρκεια του Eurogroup για ψήφισή τους από την παρούσα Βουλή.

Αρμόδιες πηγές σχολίαζαν αργά την νύχτα πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχτεί τους παραλογισμούς και τις ακραίες αξιώσεις του ΔΝΤ ψηφίζοντας εκ των προτέρων νέα μέτρα, ενώ αρνούνταν ότι ζητήθηκε από το σύνολο των θεσμών κάτι τέτοιο με το σχόλιο πως «κανένας από τους εκπροσώπους των θεσμών δεν έθεσε τέτοιο ζήτημα μέσα στην συνεδρίαση».

Παρ’ όλα αυτά φαίνεται πως πριν από την συνεδρίαση του Eurogroup στις συναντήσεις που είχε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με εκπροσώπους των θεσμών και άλλους ευρωπαίκούς παράγοντες βολιδοσκοπήθηκε για το εάν η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει σε τέτοιο βαθμό που να αποδεχτεί την ψήφιση μέτρων για την μεταμνημονιακή περίοδο.

Η άρνηση σύμφωνα με πληροφορίες ήταν απόλυτη κάτι που φάνηκε και από τις δηλώσεις Τσακαλώτου μετά την συνεδρίαση του Eurogroup λέγοντας πως κάτι τέτοιο υπερβαίνει τα όρια της ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός της συνεδρίασης όπου η ελληνική πλευρά βρήκε υποστήριξη από τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επέμεινε στον αντισυνταγματικό χαρακτήρα της προληπτικής νομοθέτησης μέτρων και επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην δεχτεί σε καμία περίπτωση τέτοια πρόταση.

Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν την νύχτα πως «δεν πρόκειται να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον» επαναλαμβάνοντας το μήνυμα που ουσιαστικά έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας στους θεσμούς πριν από την χθεσινή συνεδρίαση του eurogroup.

Kυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι ενδεχομένως οι θεσμοί να «τσεκάρουν» τις αντοχές της κυβέρνησης στην διαπραγμάτευση και κυρίως το βαθμό που είναι διατεθειμένη να προβεί σε υποχωρήσεις.

Πάντως αξιολογούσαν ως ιδιαίτερα θετικές τις αναφορές των Ντάινσελμπλουμ και Μοσκοβισί στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στην ελληνική οικονομία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ