ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσόγονος: Δεν αποκλείω πρόωρες εκλογές αν προκύψει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις

Χρυσόγονος: Δεν αποκλείω πρόωρες εκλογές αν προκύψει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές και δεν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

«Δεν μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο εκλογών εάν προκύψει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, αλλά αυτό είναι απευκταίο σενάριο για τη χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσόγονος. Ωστόσο τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει και τέταρτο μνημόνιο, «εκτός βέβαια αν με αυτό εννοούμε τους όρους που θα συνόδευαν έναν επαχθή δανεισμό χαμηλού ύψους (περίπου 6 έως 10 δις ευρώ) από το ΔΝΤ ο οποίος όμως και από εμάς είναι ανεπιθύμητος και προσκρούει σε πολλαπλές δυσχέρειες από την πλευρά του Ταμείου».

«Δημοσιονομικοί περιορισμοί θα συνεχίσουν να υπάρχουν ούτως ή άλλως, αφού το ελληνικό δημόσιο χρέος, ακόμη και μετά την ελάφρυνση του με τα μεσοπρόθεσμα και ενδεχομένως αργότερα και με τα μακροπρόθεσμα μέτρα, θα συνεχίσει να είναι υψηλό. Ωστόσο, δεν θα συνιστούν κατά κυριολεξία "μνημόνιο", εφόσον επιστρέψουμε στις αγορές το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο του 2018» υπογράμμισε ο κ. Χρυσόγονος σε συνέντευξή του στο capital.gr.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την ανάγκη να γίνουν υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές «ώστε να εξευρεθεί ένας λογικός συμβιβασμός» για να κλείσει η β’ αξιολόγηση ενώ χαρακτήρισε «δολοφονικά» τα μέτρα λιτότητας που ζητά το ΔΝΤ.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «σύνθετο παζλ» την συζήτηση για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. «Αν επιμένουν κάποιοι από τους Ευρωπαίους δανειστές να το θέλουν, ας το κρατήσουν ως τεχνικό τους σύμβουλο», σημείωσε, ενώ εκτίμησε πως «ιδανικό θα ήταν να μην "φορτωθούμε" ένα νέο δανειακό πρόγραμμα του Ταμείου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ