ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εβδομάδα αποφάσεων για την κυβέρνηση

Εβδομάδα αποφάσεων για την κυβέρνηση
REUTERS/Jean-Marc Loos

Εβδομάδα κρίσιμων αποφάσεων ξεκινά για την κυβέρνηση η οποία καλείται να πάρει σημαντικές αποφάσεις σε σχέση με το όριο των συμβιβασμών στους οποίους προτίθεται να προχωρήσει για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Συγχρόνως, το πρωθυπουργικό επιτελείο χαρακτηρίζει ως ιδιαίτερα κρίσιμη την συνεδρίαση το ΔΣ του ΔΝΤ στις 6 Φεβρουαρίου, θεωρώντας ότι θα καθορίσει εν πολλοίς και την προοπτική της συμφωνίας.

Προς το παρόν το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζει πολύ καλά τί δεν θέλει να πράξει προκειμένου να βγει από το αδιέξοδο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, όπως αυτό αποτυπώθηκε στο πρόσφατο Εurogroup. Και το μόνο βέβαιο είναι ότι θέλει να αποφύγει πάση θυσία τις εκλογές.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει κρυμμένο στο συρτάρι του το χαρτί των εκλογών και όπως έχει πει στους συνεργάτες του δεν προτίθεται να το τραβήξει, αντιθέτως θα κάνει ό,τι μπορεί για να προχωρήσει η συμφωνία με τους θεσμούς. Το άλλο πράγμα που δεν επιθυμεί η κυβέρνηση είναι να καταφύγει στην αντιπολίτευση και να ζητήσει αυξημένη πλειοψηφία για την ψήφιση των μέτρων που ζητάει το ΔΝΤ, συνεπικουρούμενο πλέον και από τους άλλους θεσμούς.

Το Μαξίμου θεωρεί ότι πρόκειται για μία αυτοκτονική επιλογή για ένα σενάριο «επιστημονικής φαντασίας» που το βάζουν στο τραπέζι κύκλοι που θέλουν να προκαλέσουν ζημιά στην κυβέρνηση.

Επίσης το βέβαιο είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει να υποβάλει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην ψήφιση νέων μέτρων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακόμη και εφόσον το Μαξίμου καταλήξει στην απόφαση να προχωρήσει σε υποχωρήσεις αυτές θα πρέπει να είναι τέτοιες που δεν θα προκαλέσουν την αντίδραση της κοινοβουλευτικής ομάδας και δεν θα επιτρέψουν στην αξιωματική αντιπολίτευση να ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση έκανε «κωλοτούμπες». Η κατάσταση είναι δύσκολη. Και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αναζητείται λύση που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές χωρίς να ...διασύρει την ελληνική κυβέρνηση.

Ενδεχομένως η πιο αναλυτική περιγραφή των μέτρων που ζητούν οι δανειστές στον περίφημο κόφτη δημοσιονομικής διόρθωσης να ήταν η τελευταία γραμμή υποχώρησης υπαινίσσονται κυβερνητικοί παράγοντες.

Το Μαξίμου τις επόμενες ώρες θα πρέπει να μετρήσει τα υπέρ και τα κατά κάθε επιλογής και να αξιολογήσει ποια είναι η προτιμότερη λύση πρωτίστως για την χώρα κι έπειτα για την κυβέρνηση. Εάν η κυβέρνηση επιλέξει τον συμβιβασμό υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες η χώρα να μπει τον Μάρτιο στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Εάν δεν το πράξει υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η δεύτερη αξιολόγηση να παραμείνει ανοιχτή και να σύρεται ως εκκρεμότητα μέσα στην άνοιξη χωρίς να οδηγεί πουθενά. ΄

Όμως ο πρωθυπουργός δεν θέλει να αφήνει τον χρόνο να πηγαίνει χαμένος και εις βάρος της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Αναμένονται λοιπόν συσκέψεις παρουσία των Αλέξη Τσίπρα, Ευκλείδη Τσακαλώτου και των κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών για να επισημοποιηθεί η νέα γραμμή της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ