ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Η απουσία γραμμής φέρνει «φάλτσα»

Κυβέρνηση: Η απουσία γραμμής φέρνει «φάλτσα»
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Το ένα φάλτσο πίσω από το άλλο προσπαθεί να μαζέψει η κυβέρνηση μετά την «καταιγίδα» σχολίων που τροφοδότησαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με δημόσιες παρεμβάσεις τους.

Πίσω όμως από την πολυφωνία των στελεχών, βρίσκεται η αμηχανία που δείχνει τις τελευταίες ημέρες το Μέγαρο Μαξίμου, γεγονός που προκαλεί γκρίνια μεταξύ των βουλευτών για την έλλειψη ενημέρωσης και επίσημης γραμμής σε σχέση με τις εξελίξεις περί της διαπραγμάτευσης.

Η αρχή των παραφωνιών έγινε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Ξυδάκη, ο οποίος εμμέσως ανακίνησε θέμα επιστροφής στη δραχμή, σχολιάζοντας, μεταξύ άλλων, ότι επί δραχμής η Ελλάδα μεγαλούργησε.

Βεβαίως αργότερα και μετά τον σάλο που ξέσπασε για την παρέμβασή του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, αναγκάστηκε να προχωρήσει σε γραπτή διορθωτική δήλωση που διανεμήθηκε και μέσω του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Η δήλωση Ξυδάκη έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, κατόπιν συνεννόησης με το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ συνεργάτες του σχολίαζαν ότι ο ίδιος μίλησε από μόνος του και δεν υπήρχε κάποια προσυνεννόηση με την κυβέρνηση.

«Ποτέ δεν υποστήριξα επιστροφή στη δραχμή, όπως εξάλλου βεβαιώνεται σε εκατοντάδες δημόσιες παρεμβάσεις μου, γραπτές και προφορικές, όλες διαθέσιμες στο διαδίκτυο», εξηγεί ο κ. Ξυδάκης, συμπληρώνοντας ότι οι έλληνες πολίτες και οι αιρετοί, ακόμη περισσότερο, θα πρέπει με παρρησία και ευθύνη να εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για να τα απορρίψουν.

«Καθήκον μας είναι να ορίζουμε την μοίρα μας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Ως εκ τούτου το Μαξίμου απέφυγε οποιονδήποτε σχολιασμό για τις δηλώσεις Ξυδάκη και προτίμησε να διαψεύσει «ανώνυμους» κύκλους που διαρρέουν ότι ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί έθεσε θέμα αμφισβήτησης της θέσης της Ελλάδας ως προς την ευρωζώνη.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι, ο κ. Μοσκοβισί απαντώντας σε σχόλιο έλληνα βουλευτή ότι φαίνεται πως από γερμανικής πλευράς επανέρχεται η συζήτηση περί Grexit, επανέλαβε ότι η Ελλάδα ανήκει στην ευρωζώνη και τόνισε ότι τη θέση αυτή, μιας ισχυρής δηλαδή Ελλάδας στην ευρωζώνη, συμμερίζονται όλοι οι ευρωπαίοι εταίροι.

Την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθούσε να «σώσει» την κατάσταση με τα περί δραχμής ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Δημήτρης Σεβαστάκης άνοιγε νέες πληγές εκτιμώντας πως οι διαφορές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας είναι περιορισμένες.

Σχολίασε, δε, πως τα δύο κόμματα μπορούν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συνομιλήσουν πάνω σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο όπως για πλεόνασμα, φοροδιαφυγή και αυξημένη φορολογία προκαλώντας ταχυκαρδίες στην Κουμουνδούρου.

Εκ παραλλήλου, ο ευρωβουλευτής, Στέλιος Κούλογλου, «ξαναχτυπούσε» λέγοντας ότι υπάρχει κίνδυνος «πασοκοποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ εξηγώντας ότι πρόκειται για ένα σχέδιο των δανειστών σε κόμματα της κεντροαριστεράς ή της αριστεράς που ανέλαβαν να εφαρμόσουν πολιτικές που δεν τούς αρμόζουν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ