ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Και ο Σταθάκης «άδειασε» τον Ξυδάκη για τη δραχμή

Και ο Σταθάκης «άδειασε» τον Ξυδάκη για τη δραχμή
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο υπουργός Περιβαλλοντικής Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης αναφερόμενος στη δεύτερη αξιολόγηση ενώ διαβεβαίωσε -αστειευόμενος- πως οι λογαριασμοί ενέργειας θα συνεχίσουν να πληρώνονται σε ευρώ, "αδειάζοντας κι αυτός πανηγυρικά τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Ξυδάκη για όσα ανέφερε την Τρίτη περί δραχμής. 

Μιλώντας σε ένα ενεργειακό συνέδριο, ο κ. Σταθάκης μίλησε και για τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, λέγοντας πως δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές, ωστόσο έχουν εμπλακεί δύσκολα θέματα που έχουν αφορούν την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Όπως είπε o υπουργός:

Η κυβέρνηση, θέλει το πλαίσιο εγγυήσεων προς τους θεσμούς, αλλά αυτό δεν μπορεί να περιλαμβάνει προκαταβολική θεσμοθέτηση μέτρων και πρέπει να απαντάει σε τρία ερωτήματα: ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και συμφωνία για μετά το 2018 μαζί με το χρέος.

Αναφερόμενος στην ενεργειακή πολιτική τόνισε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι οι στόχοι περιλαμβάνουν πιο ανταγωνιστική αγορά, φθηνότερες τιμές, ειδική μέριμνα για τα φτωχά νοικοκυριά, ενίσχυση της ενεργειακής διασυνοριακής συνεργασίας, ασφάλεια και διαφοροποίηση του εφοδιασμού και αλλαγή του ενεργειακού μείγματος με επίκεντρο τις ανανεώσιμες πηγές.

Σημείωσε ότι η ΔΕΗ θα παραμείνει ισχυρή ως βασικός πυλώνας του ενεργειακού συστήματος και η μετάβαση θα γίνει χωρίς συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της με το μοντέλο της μικρής ΔΕΗ, αλλά με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, οι οποίες -όπως τόνισε ο υπουργός- πήγαν πολύ καλά και συγκέντρωσαν ενδιαφέρον.

Από την άλλη, ο αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Σκρέκας, έκανε λόγο για «μοντέλο Φρανκεστάιν» στον ΑΔΜΗΕ και τη ΔΕΗ, τονίζοντας ότι η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις, έχει χάσει 2 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίησης και αν δεν ληφθούν μέτρα θα ανακύψει πρόβλημα ρευστότητας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ