ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πετρόπουλος: Μας ενδιαφέρει να παραμείνει ο ασφαλισμένος εντός του συστήματος

Πετρόπουλος: Μας ενδιαφέρει να παραμείνει ο ασφαλισμένος εντός του συστήματος
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Συνολικά, στηρίζουμε το ασφαλιστικό σύστημα, γιατί αν καταρρεύσει κανείς δεν επιβιώνει».

Την άποψη αυτή εξέφρασε ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, ο οποίος μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real για το θέμα με τα μπλοκάκια, τόνισε επίσης ότι «αν καθυστερήσει να καταβληθεί η σύνταξη σε κάποιο κλάδο, έστω και για λίγες μόνο μέρες, καταρρέει όλη η οικονομία από άποψη αβεβαιότητας και ψυχολογικού αρνητικού κλίματος.

Επομένως όλοι έχουμε κοινό συμφέρον να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια. Είναι γεγονός ότι κάποιοι μπορεί να επιβαρύνονται σε σχέση με άλλους».

Ο κ. Πετρόπουλος συμπλήρωσε ότι «είναι γεγονός ότι αυτοί που είχαν εξαιρεθεί εντελώς και καλούνται για πρώτη φορά να καταβάλλουν εισφορές, έχουν θέμα, υπάρχει πραγματικό πρόβλημα ως προς το ότι καλούνται να καταβάλλουν μία εισφορά που δεν κατέβαλαν στο παρελθόν. Εμείς παίρνουμε υπόψη μας και τις επισημάνσεις και τα θέματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του νόμου και έχουμε πάντα την ευθύνη αν προκύπτουν προβλήματα. Σε ακραίες περιπτώσεις που μπορεί να προκύπτουν προβλήματα οφείλουμε να τα αντιμετωπίσουμε και θα το κάνουμε».

Στο ερώτημα ποιες διορθωτικές κινήσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης απάντησε:

«Σε κάθε περίπτωση εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να παραμείνει ο ασφαλισμένος εντός του συστήματος και να μην βγαίνει. Και αυτή ήταν η λογική όλου του οικοδομήματος που κτίσαμε για τις ασφαλιστικές εισφορές. Και γι' αυτό προκύπτουν αυτές οι ωφέλειες, στον ΟΑΕΕ, δηλαδή πλησιάζουν το 80% εκείνοι που καταβάλλουν την κατώτατη βάση εισφοράς.

Ενδεχομένως όταν θα δει κανείς το σύνολο του κόστους να δει ότι δεν υπάρχει υπέρμετρη επιβάρυνση. Αν πραγματικά υπάρχει υπέρμετρη επιβάρυνση να είναι βέβαιοι οι πολίτες ότι η κυβέρνηση δεχόμενη την εισφορά που μπορούν να καταβάλλουν στο ύψος εκείνο που πραγματικά κατέβαλαν και στο παρελθόν θα μπορεί να τους θεωρεί ενήμερους μέχρι να επιλυθούν τα σχετικά θέματα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ