ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε το μίνι Eurogroup - Οι απαιτήσεις των δανειστών

Ολοκληρώθηκε το μίνι Eurogroup - Οι απαιτήσεις των δανειστών
REUTERS/Francois Lenoir/File Photo

Ολοκληρώθηκε το μίνι Eurogroup στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και στην οποία μετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς της διατπραγμάτευσης. Στη συνάντηση μετείχε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί και ο Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece υπήρξε πρόοδος στη συνάντηση κάτι που διεφάνη και από τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος σε συνέντευξή του αποκάλυψε πως την επόμενη εβδομάδα θα επιστρέψουν στην Αθήνα τα κλιμάκια των Θεσμών.

"Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο σήμερα και είμαστε κοντά σε κοινό έδαφος ώστε η αποστολή να επιστρέψει στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα", είπε ο επικεφαλής της Ευρωομάδας.

Σύμφωνα με τον Ολλανδό υπουργό υπάρχει μια σαφής κατανόηση ότι η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων. "Θα δούμε την εξέλιξη της δεύτερης αξιολόγησης κατα το επόμενο Eurogroup", προσέθεσε.

Στην βασική λίστα των παρεμβάσεων που θα πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα περιλαμβάνεται το αφορολόγητο και η περικοπή του κάτω από τις 7.000 ευρώ και η κατάργηση πολλών φοροελαφρύνσεων με παράλληλες παρεμβάσεις στους φορολογικούς συντελεστές. Στη λίστα με τις παρεμβάσεις που θα ισχύσουν εάν υπάρξουν δημοσιονομικές αποκλίσεις από το 2018 και μετά αναμένεται να περιληφθούν η κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» 1,4 εκατομμυρίου συνταξιούχων, αλλά και περιμετρικές αλλαγές στην εθνική σύνταξη ώστε να γίνει πιο αναλογικό το ασφαλιστικό σύστημα.

Στα εργασιακά, οι θεσμοί επιμένουν στην αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10%, με ταυτόχρονη κατάργηση του υπουργικού βέτο και αρνούνται τυχόν επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Στα ενεργειακά ζητούν να προχωρήσουν όλες οι σχετικές παρεμβάσεις για απελευθέρωση του συστήματος και παραμένει άγνωστο το εάν θα αξιώσουν τη δημιουργία της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ».

Κλείσιμο της αξιολόγησης σημαίνει πως η Ελλάδα θα λάβει τη δόση των 6,1 δισ. ευρώ. Δεδομένου ότι η ελληνική πλευρά διεκδικεί μια υπόσχεση για το χρέος που θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να το θεωρήσει βιώσιμο και θα ανοίξει το δρόμο για τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ εάν αυτή η δέσμευση δεν δοθεί τότε η συζήτηση δεν θα έχει ομαλή εξέλιξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ