ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Β. Αποστόλου: Δεν θα δώσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον στους αγρότες

Β. Αποστόλου: Δεν θα δώσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον στους αγρότες
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Σε δημοσιονομικό επίπεδο, δεν μπορεί να δοθεί ούτε ένα ευρώ επιπλέον από αυτά που έχουν λάβει ήδη το 2016». Αυτό τόνισε σε συνέντευξή του ο υπουργός Αγροτικής Πολιτικής, Βαγγέλης Αποστόλου, αναφερόμενος στα αιτήματα των αγροτών, μετά από συνάντησή του με τους προέδρους συνεταιριστικών οργανώσεων της περιφερερειακής ενότητας Ηρακλείου.

Ο υπουργός έκανε λόγο για θεσμικές παρεμβάσεις «ιδιαίτερα στο μεγάλο πρόβλημα του κόστους παραγωγής» και υποσχέθηκε κινήσεις που θα προσφέρουν λύσεις.

Αναφερόμενος στην συνάντησή του με τους αγρότες Ηρακλείου ο κ. Αποστόλου έκανε λόγο για «ουσιαστική συζήτηση σε ζητήματα εφαρμογής του νέου νόμου για τους συνεταιρισμούς».

«Από τη δική τους πλευρά, τέθηκε ως βασικό θέμα η οργάνωση των παραγωγών, κυρίως μέσα από τη διαδικασία διακίνησης των προϊόντων τους και της προώθησής των προϊόντων στις διεθνείς αγορές, όπως επίσης και θέματα που έχουν σχέση με την οργάνωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ», είπε.

Ερωτώμενος για τις φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις και αν θα είναι μικρότερες σε ένταση συγκριτικά με άλλες χρονιές συμφώνησε και τόνισε πως «τουλάχιστον από πλευράς συμμετοχής- η φετινή με την περασμένη χρονιά» είναι μειωμένη.

«Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν έχουν οι αγρότες τα αιτήματά τους. Αυτό που λέω εγώ εδώ και καιρό είναι ότι αυτές οι συναντήσεις, ιδιαίτερα με τους εκπροσώπους των αγροτών που βρίσκονται σε κινητοποίηση, έπρεπε να έχουν γίνει νωρίτερα. Έπρεπε πριν ξεκινήσουν οι κινητοποιήσεις να έχουμε συζητήσει και οι ίδιοι να έχουν στοιχειοθετήσει τα αιτήματά τους. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Εμείς θα ολοκληρώσουμε έναν κύκλο συναντήσεων και εκείνοι θα εκτιμήσουν την πορεία τους», τόνισε.

Εκτίμησε ότι τα θέματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές δεν είναι μεγάλα, ενώ υπογράμμισε την αδυναμία του να αντιληφθεί «την επιμονή τους στα θέματα της φορολόγησης, του ασφαλιστικού και της διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων, όταν το 2016 είναι μια χρονιά ορόσημο με την καθιέρωση του ατομικού αφορολόγητου και της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ και βεβαίως με την ανάδειξη του 2016 σε χρονιά ρεκόρ για την καταβολή ενισχύσεων, οι οποίες ξεπέρασαν συνολικά τα 3,7 δισ. ευρώ και αν προσθέσουμε και το πλεόνασμα που δώσαμε ως 13η σύνταξη στους αγρότες φτάνουμε τα 4 δισ. ευρώ».

«Άρα, λοιπόν, δεν υπάρχει βάση στην αιτιολόγηση των συγκεκριμένων κινητοποιήσεων», είπε και αρνήθηκε να σχολιάσει ερώτηση περί κινητοποιήσεων με αντιπολιτευτική διάθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ