ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτική λύση-πακέτο στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου επιδιώκει η κυβέρνηση

Πολιτική λύση-πακέτο στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου επιδιώκει η κυβέρνηση
Reuters

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να δίνει πιθανότητες για επίτευξη πολιτικής συμφωνίας στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας παρόλο που ακόμη δεν έχει αποφασιστεί η επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα.

Το Μαξίμου δείχνει πως ποντάρει περισσότερο στην πολιτική διαπραγμάτευση –κάτι που γίνεται ούτως ή άλλως παρασκηνιακά- ούτως ώστε να υπάρξει προσέγγιση με τους δανειστές σε ένα «συνολικό πακέτο» και όχι στην βάση της πρότασης που παρουσίασαν οι θεσμοί στον Ευκλείδη Τσακαλώτο την προηγούμενη Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν στο CNN Greece πως η κυβέρνηση προσπαθεί να διαπραγματευτεί προς τα κάτω το πακέτο των προληπτικών μέτρων 2% του ΑΕΠ που αξιώνουν οι θεσμοί διασφαλίζοντας για την ελληνική πλευρά συλλογικές διαπραγματεύσεις, μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και μία καλή συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα (ενδεχομένως ως προς το βάθος του χρόνου).

Προς το παρόν αναλυτική συζήτηση για το QE δεν μπορεί ωστόσο να γίνει εάν η κυβέρνηση δεν έχει μπροστά της την συνολική εικόνα. Αυτό που γίνεται σαφές με βάση τις δημόσιες παρεμβάσεις των κυβερνητικών στελεχών είναι ότι υπάρχει σχετική προετοιμασία για την αποδοχή της μείωσης του αφορολόγητου –όχι όμως στα 5.900 ευρώ- ως του προληπτικού μέτρου που θα νομοθετηθεί τώρα με ρήτρα ακύρωσης. Ο,τιδήποτε άλλο συμφωνηθεί πιθανότατα θα ενταχθεί στον αυτόματο κόφτη δημοσιονομικής διόρθωσης.

Ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο δείχνουν πως επιλέγουν την προοπτική του κλεισίματος της συμφωνίας άμεσα προκειμένου να αποφύγουν το οποιοδήποτε ρίσκο θα προκαλούσε η παράταση της διαπραγμάτευσης για ένα ακόμη δίμηνο, ακόμη κι αν αυτό θα σήμαινε ότι το ΔΝΤ θα είχε ξεκαθαρίσει ότι παραμένει στο πρόγραμμα μόνο ως τεχνικός σύμβουλος.

«Η αβεβαιότητα δεν είναι προς όφελος της ελληνικής οικονομίας» αναφέρουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη. Ο δε υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε χθες για «συνολικό πακέτο» ξεκαθαρίζοντας πως η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να αφορά μόνο το αφορολόγητο αλλά και θετικά μέτρα. Μ’ αυτόν τον τρόπο επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι γίνεται συζήτηση για αντισταθμιστικά μέτρα, όπως πχ μείωση σε συντελεστές του ΦΠΑ που θα ισορροπήσουν την μείωση του αφορολόγητου.

Ο υπουργός Οικονομικών διαφώνησε με όσα είπε ο Νϊκος Φίλης στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ περί μολυσμένων και αμόλυντων και τόνισε πως «εάν είναι να πετύχει η Αριστερά ας είμαι αυτός που θα πάρω τον μουτζούρη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ