ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καυγάς στη Βουλή ακόμα και για τα σχολικά γεύματα

Καυγάς στη Βουλή ακόμα και για τα σχολικά γεύματα
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης εξελίσσεται με φόντο την έναρξη του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα».

Η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, που υπογράφει την τροπολογία για το πρόγραμμα, κατηγόρησε από τη βήμα της Βουλής, την αντιπολίτευση πως επιχειρεί να μπλοκάρει την έναρξη του.

Στον αντίποδα η άλλη πλευρά τονίζει πως αντιτίθεται στο πρόγραμμα αυτό καθ΄αυτό, αλλά στην πρόβλεψη τους πρώτους τρείς μήνες το πρόγραμμα να υλοποιηθεί μέσω σύναψης συμβάσεων με απευθείας αναθέσεις.

«Εμείς με αυτή την τροπολογία ξεκινάμε επίσημα ένα μεγάλο πρόγραμμα 11.000.000 γευμάτων για το 2017 των οποίων η ανάθεση και η υλοποίηση θα γίνει με βάση τους διεθνείς διαγωνισμούς και θα είναι κόστους 24,3 εκατομμυρίων ευρώ», είπε η αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» δεν ξεκίνησε νωρίτερα επειδή τα χρήματα εξασφαλίστηκαν τον Ιανουάριο.

Το πρόγραμμα, σύμφωνα με την υπουργό, ξεκινά πιλοτικά μέχρι το Πάσχα και αφορά σε 350.000 γεύματα, για 35 ημέρες σε 10.000 μαθητές σε σχολεία δήμων της Θεσσαλονίκης.

Η κοινοτική νομοθεσία τηρείται αφού ορίζει ότι είναι δυνατή η προσφυγή σε απευθείας ανάθεση αν η εκτιμώμενη αξία είναι κάτω των 750.000 ευρώ ενώ το υπουργείο έχει ομόφωνη γνώμη από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων ότι μπορεί να προχωρήσει για την πιλοτική εφαρμογή με τον σχεδιασμό που έχει εκπονήσει., τόνισε η κ. Φωτίου.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Ανδρέας Κατσανιώτης, είχε νωρίτερα δηλώσει ότι ενώ το κόμμα του είναι σύμφωνο με την παροχή σχολικών γευμάτων, η τροπολογία θέτει μείζονα ηθικά και πολιτικά προβλήματα.

«Έχουμε βάσιμες υποψίες ότι ο στόχος σας δεν είναι, βέβαια, η ενίσχυση των μαθητών, αλλά η ψηφοθηρία σε συνδυασμό με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε αναθέσεις», είπε ο βουλευτής και πρόσθεσε ότι η ΝΔ καλεί την κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο με κανονικές διαγωνιστικές διαδικασίες και όρους απόλυτης διαφάνειας περιλαμβάνοντας μάλιστα όλη την Ελλάδα, ώστε να εφαρμοστεί σωστά ο κοινωνικός ρόλος του μέτρου, διαφορετικά η κυβέρνηση δεν διστάζει να εμπορευτεί τον ανθρώπινο πόνο για αναθέσεις σε «ημετέρους».

Η Εύη Χριστοφιλοπούλου από πλευράς Δημοκρατικής Συμπαράταξης τόνισε πως το κόμμα είναι υπέρ του προγράμματος, όμως, συγχωροχάρτι για απευθείας ανάθεση και 800.000 ευρώ δεν μπορεί να δώσει. Η βουλευτής ζήτησε από την κυβέρνηση να αποδεχθεί πρόταση του κόμματος της, οι συμβάσεις να γίνουν τους πρώτους τρεις μήνες (μέχρι να ξεκινήσει ο διεθνής διαγωνισμός) από τους δήμους με τις προβλεπόμενες όμως διαδικασίες.

«Θα ψηφίσουμε «ναι» στην τροπολογία των σχολικών γευμάτων, αν και δεν καλύπτουν το σύνολο των αναγκών», είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης και πρόσθεσε: «η κυβέρνηση, μετά από δύο χρόνια έρχεται και λέει: "δέκα χιλιάδες γεύματα και πιο μετά εβδομήντα χιλιάδες γεύματα", όταν επτακόσιες χιλιάδες παιδιά στην Ελλάδα υποσιτίζονται, παρόλο που το ΚΚΕ είχε καταθέσει συγκεκριμένη τροπολογία για να καλύπτονται όλα τα παιδιά, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κι είχε αρνηθεί η Κυβέρνηση τότε την τροπολογία που είχε καταθέσει το ΚΚΕ».

Ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, με την σειρά του, τόνισε πως το κόμμα είναι σαφώς υπέρ του θεσμού, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται και στο δικό του πρόγραμμα για την παιδεία, αλλά χαρακτήρισε προβληματικό το γεγονός ότι «για μία ανάγκη που είναι γνωστή εδώ και καιρό -τα σχολικά γεύματα δεν είναι κάτι που προέκυψε τον τελευταίο μήνα, είναι κάτι που υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό- φτάνουμε την τελευταία στιγμή και καταφεύγουμε σε απευθείας ανάθεση για ένα κομμάτι του έργου μέχρι να ολοκληρωθεί ο κανονικός διαγωνισμός».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ