ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταϊκούρας: Αν δεν κλείσει η συμφωνία θα οδηγηθούμε σε χρεοκοπία

Σταϊκούρας: Αν δεν κλείσει η συμφωνία θα οδηγηθούμε σε χρεοκοπία
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Εδώ που φτάσαμε η συμφωνία πρέπει να κλείσει, γιατί σε κάθε άλλη περίπτωση οδηγούμαστε σε χρεοκοπία», υποστήριξε ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας.

Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Σταϊκούρας εκτίμησε ότι «η έλευση των θεσμών σε σύγκριση με το πλήρες αδιέξοδο αποτελεί θετική εξέλιξη», υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι «άλλο ένα Eurogroup πέρασε χωρίς συμφωνία επί της αξιολόγησης» και επιπλέον ότι «το σύρσιμο της αξιολόγησης είναι καταστροφικό για τη χώρα».

Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι «με δεδομένες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και πρόσθετα μέτρα λιτότητας μετά τη λήξη του προγράμματος, το επόμενο μεσοπρόθεσμο που θα καλύπτει την περίοδο 2018-2021 θα αποτελέσει, ουσιαστικά, το 4ο Μνημόνιο».

Ερωτηθείς «τι έχασε και τι κέρδισε η κυβέρνηση», ο κ. Σταϊκούρας απαντά ότι «κέρδισε την επιστροφή των θεσμών», ωστόσο ξεκαθάρισε ότι «για να το πετύχει αυτό "η κυβέρνηση των προθύμων" έδωσε τα πάντα, υπερβαίνοντας τα χρονικά όρια της εντολής που έχει λάβει».

Επιπλέον, ο κ. Σταϊκούρας αμφισβήτησε ότι για πρώτη φορά ο Ντάισελμπλουμ μίλησε για το «τέλος της λιτότητας» και σημείωσε αντιθέτως ότι ο επικεφαλής του Eurogroup υποστήριξε ότι «μη ζητάτε από τον υπουργό Οικονομικών να υποσχεθεί το τέλος της λιτότητας».

Για την πληροφορία που θέλει το ΔΝΤ να «κάνει πίσω στην απαίτησή του για τα 3,6 δισ. ευρώ μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά πως «όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα μικρό καλάθι».

Τέλος, ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους, ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίσει «νέα δημοσιονομικά μέτρα, ούτε αυτά που βαπτίζονται δήθεν διαρθρωτικές αλλαγές», ωστόσο, αναφερόμενος στις διαρθρωτικές αλλαγές, διευκρίνισε λέγοντας «να τις δούμε πρώτα, καθώς και τον τρόπο που θα έρθουν και μετά θα τοποθετηθούμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ