ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαξίμου: Η προσοχή στην Ολλανδία υπό τον φόβο του Βίλντερς

Μαξίμου: Η προσοχή στην Ολλανδία υπό τον φόβο του Βίλντερς

«Προς το παρόν έχουν παγώσει τα πάντα. Περιμένουμε τους Ολλανδούς και σταυρώνουμε τα δάχτυλα μην και κερδίσει ο Βίλντερς. Αν συμβεί αυτό, ασχέτως αν σχηματίσει τελικά κυβέρνηση, η Ευρώπη θα μπει σε επικίνδυνο μονοπάτι με αβέβαιη κατάληξη».

Ο συνεργάτης του πρωθυπουργού με το οποίο συνομίλησε το CNN Greece, συνόψισε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η διαπραγμάτευση. Ταυτόχρονα, εξέφρασε τον βασικό φόβο της κυβέρνησης για τις ευρωπαϊκές πολιτικές εξελίξεις.

Ο φόβος του Βίλντερς

Η κυβέρνηση φοβάται ότι μια ενδεχόμενη πρωτιά του Βίλντερς εκ των πραγμάτων θα οδηγήσει σε σκλήρυνση της στάσης της επόμενης ολλανδικής κυβέρνησης (όποια και αν είναι αυτή) έναντι της Ελλάδας. Ο Βίλντερς επαγγέλλεται μια Ολλανδία «κλειστή», ξενοφοβική κι εχθρική απέναντι στους «φτωχούς», είτε αυτοί είναι Ευρωπαίοι είτε όχι. Επομένως, αν επιβραβευτεί από τους ψηφοφόρους η άποψή του, θα πρέπει να ληφθεί έτσι κι αλλιώς υπ’ όψη από την επόμενη κυβέρνηση

Ταυτόχρονα, μια νίκη του Βίλντερς θα κάνει να φυσήξει ούριο άνεμος στα πανιά του ακροδεξιού λαϊκισμού σε όλη την Ευρώπη. Στο Μαξίμου ανησυχούν ότι σε Γαλλία και Γερμανία μπορεί να καταγραφούν εκλογικά αποτελέσματα που θα αναγκάσουν τις επόμενες κυβερνήσεις τους να σφίξουν κι άλλο (πόσο ακόμα άραγε;) το ζωνάρι στην Ελλάδα. Εν ολίγοις, φοβούνται ότι η τόσο σκληρή στάση των Ευρωπαίων μπορεί να γίνει ακόμα σκληρότερη από την επικράτηση των ξενοφοβικών κομμάτων.

vilders1

Το σενάριο της επόμενης μέρας

Αν δεν γίνει το μεγάλο «μπαμ» στην Ολλανδία, το πιο πιθανό σενάριο έχει ως εξής: Την Παρασκευή, όταν πια θα είναι διαθέσιμος ο Γερούν Ντάισεμπλουμ, θα αρχίσουν οι τηλεφωνικές επαφές για να διερευνηθούν οι τρόποι γεφύρωσης των διαφορών που υπάρχουν στην αξιολόγηση. Όσο και αν ακούγεται παράξενο, κυβερνητικοί κύκλοι επιμένουν ότι είναι εφικτό να επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου. Αν όχι συνολική συμφωνία, τουλάχιστον να γίνει το αποφασιστικό βήμα για να τελειώσει το «ντιλ» στο Eurogroup της 7ης Απριλίου. Καλλιέργεια κλίματος τεχνητής αισιοδοξίας ή υπάρχει παρασκήνιο που δεν γνωρίζουμε; Κοντός ψαλμός...

eurogroup

Όπως και να έχει, αν από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες προκύψει θετικό αποτέλεσμα, πρέπει να θεωρείται σίγουρό ότι θα οργανωθεί συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους των δανειστών, στο πρότυπο εκείνης που έγινε λίγες ώρες πριν το Eurogroup της 20ης Φλεβάρη. Ό,τι είναι θα γίνει σε αυτήν την άτυπη συνάντηση και το Eurogroup, στη συνέχεια, απλώς θα επικυρώσει όσα θα έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Τα δύο κρίσιμα σημεία για να υπάρξει συμφωνία είναι να αποδεχτεί το ΔΝΤ:

- Τη γενναία μείωση του ΕΝΦΙΑ, στο πλαίσιο των αντισταθμιστικών μέτρων.

- Τη σταδιακή περικοπή των συνάξεων σε ετήσιες δόσεις.

Μέχρι τώρα το ΔΝΤ εμφανίζεται ανυποχώρητο και στα δύο. Ωστόσο, κυβερνητική πηγή δεν απέκλειε να σημειωθεί μετατόπιση στη θέση του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ