ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εσπευσμένα και ο Σταθάκης στις Βρυξέλλες για διαπραγματεύσεις

Εσπευσμένα και ο Σταθάκης στις Βρυξέλλες για διαπραγματεύσεις
(Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στις Βρυξέλες πρόκειται να μεταβεί ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος βρίσκεται στο Βερολίνο, προκειμένου να συμμετάσχει στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα.

ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM επιμένουν στην πώληση μονάδων της ΔΕΗ, ζήτημα στο οποίο η κυβέρνηση αντιστέκεται σθεναρά υποστηρίζοντας πως μέσω των ήδη διενεργούμενων δημοπρασιών ενέργειας η απελευθέρωση της αγοράς εξυπηρετείται.

Οι δανειστές ωστόσο επιμένουν πως εάν τον Ιούνιο καταδειχτεί πως οι δημοπρασίες ρεύματος δεν έχουν φέρει τα αναμενόμενα ως προς την επίτευξη των στόχων μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ αποτελέσματα, τότε από τον Ιούλιο και μετά θα δρομολογηθεί η πώληση του 40% του λιγνιτικού και υδροηλεκτρικού δυναμικού της ΔΕΗ.

Στην περίπτωση αυτή μέχρι το Νοέμβριο 2017 θα πρέπει να έχει γίνει ο διαγωνισμός και να έχουν κατατεθεί από τους υποψηφίους οι προσφορές εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ώστε η αγοραπωλησία των μονάδων να ολοκληρωθεί μέχρι το Μάρτιο του 2018.

Να σημειωθεί πως οι θεσμοί έχουν απορρίψει την πρόταση της ΔΕΗ για τη σύσταση θυγατρικών που θα λάβουν πελατολόγιό της και στη συνέχεια την πώλησή τους, ώστε να περιοριστεί η δεσπόζουσα θέση της στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ