ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουμουτσάκος: Οι δηλώσεις Κοτζιά μετά τις ΗΠΑ αφήνουν σοβαρά ανοικτά ζητήματα

Κουμουτσάκος: Οι δηλώσεις Κοτζιά μετά τις ΗΠΑ αφήνουν σοβαρά ανοικτά ζητήματα
Eurokinissi

Ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά σχετικώς με τις δηλώσεις του (15.03.2017), μετά τις συναντήσεις που είχε στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, κατέθεσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος τονίζει ότι σε μια κρίσιμη στιγμή για τα εθνικά μας θέματα, από τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών προκύπτει ότι κατά τις πρόσφατες συναντήσεις του με τον Αμερικανό ομόλογό του και Αμερικανούς αξιωματούχους, δεν τέθηκαν μείζονα ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, όπως το Κυπριακό, το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, αλλά και η κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο.

Ερωτά δε, τον υπουργό Εξωτερικών πότε σκοπεύει να θέσει τα πολύ σοβαρά αυτά ζητήματα στη νέα διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και ποια ήταν τα αποτελέσματα των εκεί συναντήσεών του.

Ο τομεάρχης της ΝΔ επισημαίνει πως μένει αναπάντητο από το ΥΠΕΞ το αίτημα για ενημέρωση -στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ)- των πολιτικών δυνάμεων, σχετικώς με την πορεία των εθνικών θεμάτων και ειδικώς όσον αφορά στη στάση της χώρας μας έναντι της τούρκικης παραβατικής συμπεριφοράς.

Κατόπιν τούτων, ο Γιώργος Κουμουτσάκος θέτει επίσης, προς τον Νίκο Κοτζιά το ερώτημα: Πού βασίζει την -κατ’ επανάληψη διατυπωμένη- άποψή του ότι οι συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο οφείλονται στη «νευρικότητα» της Άγκυρας, «κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τις πρακτικές αυτές έντασης ο κ. υπουργός τις αντιμετωπίζει ως συγκυριακές».

Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησής του προς τον υπουργό Εξωτερικών, ο αρμόδιος τομεάρχης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε: «Κατέθεσα τη συγκεκριμένη ερώτηση προς τον κύριο υπουργό των Εξωτερικών, καθώς οι δηλώσεις που έκανε σε συνέχεια των συναντήσεων που είχε με αξιωματούχους της νέας αμερικανικής διοίκησης αφήνουν σοβαρά, ανοικτά ζητήματα και ερωτηματικά. Η χώρα περιβάλλεται από έναν κύκλο αστάθειας: Δυτικά Βαλκάνια, Τουρκία, Μέση Ανατολή, Βόρειος Αφρική. Η κρίσιμη αυτή περίοδος, δεν επιτρέπει ασαφείς δηλώσεις και γριφώδεις απαντήσεις. Απαιτεί ουσιαστική ενημέρωση της Βουλής των Ελλήνων και δι' αυτής του ελληνικού λαού».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ