ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Βουλή κατά της Ευρώπης για το τσίπουρο και το ούζο

Η Βουλή κατά της Ευρώπης για το τσίπουρο και το ούζο
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

«Μέτωπο» κατά της τροποποίησης του ευρωπαϊκού κανονισμού για τα αλκοολούχα ποτά συγκροτεί η Βουλή με στόχο την προστασία ελληνικών προϊόντων, όπως το τσίπουρο ή το ούζο.

Στη συνεδρίαση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής υπήρξε ομοφωνία να υπάρξει «αντίδραση» απέναντι στις αλλαγές που προωθούνται από τα ευρωπαϊκά όργανα και αφορούν στον ορισμό, την παρουσίαση και επισήμανση των αλκοολούχων ποτών, τη χρήση των ονομασιών τους, καθώς και την προστασία των γεωγραφικών τους ενδείξεων.

Οι βουλευτές εξέφρασαν τον προβληματισμό τους ότι αν «περάσουν» οι αλλαγές, ελληνικά ποτά εξαιρετικής ποιότητας, όπως τσίπουρο, ούζο ή κίτρο θα «κινδυνεύσουν», ενώ παράλληλα θα επιβαρυνθούν οικονομικά οι μικροί παραγωγοί.

Την ανησυχία της δεν έκρυψε και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, η οποία διευκρίνισε ότι το νέο σχέδιο Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προβλέπει την κατάργηση ευέλικτων διαδικασιών για την αναγνώριση και πιστοποίηση αλκοολούχων ποτών, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορεί να αποφασίζει την ακύρωση και τη διαγραφή των γεωγραφικών ενδείξεων.

Σε ότι αφορά στα χύμα αλκοολούχα ποτά και τις νοθεύσεις που γίνονται, παραδέχτηκε ότι «υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα» και προανήγγειλε εντατικοποίηση των ελέγχων και επικαιροποίηση του ισχύοντος νόμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ