ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάρτι με την ακίνητη περιουσία των Ταμείων κατήγγειλε η Αχτσιόγλου

Πάρτι με την ακίνητη περιουσία των Ταμείων κατήγγειλε η Αχτσιόγλου
Eurokinissi/φώτο αρχείου

«Πάρτι» εργολάβων και ιδιωτών σε βάρος του δημοσίου και των ασφαλισμένων κατήγγειλε στη Βουλή η Έφη Αχτσιόγλου με αφορμή τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Νικήτα Κακλαμάνη για την ακίνητη περιουσία των υπουργείων Υγείας και Εργασίας.

http://www.cnn.gr/tag/efh-axtsiogloy

Η υπουργός Εργασίας αφού έκανε γνωστό ότι η ακίνητη περιουσία του υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων εξαιρείται από το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων, κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις για αδιαφορία στο ζήτημα αυτό.

Περιγράφοντας την κατάσταση που παρέλαβε –όπως είπε- η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε πως από τα 1.126 καταγεγραμμένα κτίρια- περιουσία των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) το 49%(552 κτίρια) ήταν κενά ή αναξιοποίητα. Μόλις το 14% μισθωμένα, 6% με ιδιόχρηση και το 31% με παραχώρηση χρήση. Από τα οικόπεδα έκτασης 643.380 τ.μ. το 21% ήταν καταπατημένα και μόνον 1% μισθωμένα, ενώ περίπου 650 περίπου κτίρια μόνον στην Αττική ήταν ερείπια.

«Η απαξίωση που οδήγησαν οι πολιτικές επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων τους ΦΚΑ και την περιουσία τους ήταν συνολική. Όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις δημοσίων οργανισμών, έτσι και στα ακίνητα των ΦΚΑ όλα τα προηγούμενα χρόνια λάμβανε χώρα «πάρτι» εργολάβων και ιδιωτών, σε βάρος πάντα του δημοσίου και των ασφαλισμένων», είπε και πρόσθεσε ότι η εκμετάλλευση ακόμη και η επισκευή των κτηρίων ήταν αυστηρά συνδεδεμένη- μέσω ενός πλέγματος κανόνων και περιορισμών- με ιδιωτικές εταιρίες. «Επρόκειτο για 8-10 εταιρίες, πιστοποιημένες από την Εταιρεία Διαχείρισης Επενδυτικών Κεφαλαίων Ταμείων Ασφάλισης στις οποίες παραχωρείτο ο ρόλους του Συμβούλου, του ρυθμιστή των όρων του διαγωνισμού και του τελικού κριτή», υποστήριξε η Έφη Αχτσιόγλου.

Καρφιά Κακλαμάνη για Φωτίου

Αναπτύσσοντας την επίκαιρη ερώτηση του ο βουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος της Βουλής αποκάλυψε ότι κτίριο –φιλέτο στη συμβολή των οδών Χάρητος και Λουκιανού ενοικιάστηκε από επιχειρηματία της νύχτας έναντι 100 ευρώ το μήνα ενοίκιο. Επεσήμανε στην υπουργό ότι η ερώτηση του αφορούσε στα ακίνητα του υπουργείου και όχι των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και "κάρφωσε" την Θεανώ Φωτίου, λέγοντας ότι της είχε παραδώσει πριν από 1,5 χρόνο μια μελέτη 1000 σελίδων για το θέμα αυτό, που η ίδια στην επικοινωνία τους την είχε χαρακτηρίσει «θησαυρό».

«Η κ. Φωτίου την έχει στα χέρια της, δεν μιλάτε μεταξύ σας;», αναρωτήθηκε ο Νικήτας Κακλαμάνης και έριξε τα καρφιά του και προς τον Γιάννη Στουρνάρα, στον οποίο όταν ήταν υπουργός Οικονομικών είχε παραδώσει την ίδια μελέτη για την αξιοποίηση της περιουσίας του ενοποιημένου τότε υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ