ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Τουσκ με Παυλόπουλο - Τσίπρα: Συγκρατημένα αισιόδοξος για την αξιολόγηση (pics)

Συνάντηση Τουσκ με Παυλόπουλο - Τσίπρα: Συγκρατημένα αισιόδοξος για την αξιολόγηση (pics)
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτή την ώρα πραγματοποιούνται οι δηλώσεις των δύο ανδρών.

«Είμαστε ακόμα μακριά από ένα οικονομικό success story», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τουσκ.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που θα ξεκινήσουμε τις συζητήσεις σήμερα με μια καλύτερη διάθεση σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση. Πρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι» ανέφερε επί λέξει ο κ. Τουσκ, ενώ απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό τόνισε:

4097839

Είμαστε ακόμη μακριά από ένα οικονομικό success story, αλλά λόγω της αποφασιστικότητας και της θέσης ευθύνης που επιδεικνύετε είμαστε κοντά στο να ολοκληρώσουμε αυτή την απαιτητική διαδικασία.

(Πηγή:EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

«Η Ελλάδα είναι το δεύτερο σπίτι μου για πολλούς λόγους, για ιστορικούς και συναισθηματικούς. Η Ελλάδα είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα αλληλεγγύης» υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι επισκέπτεται τη χώρα μας «ως φίλος».

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «πρέπει να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να αφήσουμε πίσω την κρίση».

«Όλα τα κράτη μέλη πρέπει να επωμιστούν τις ευθύνες τους, για να κρατήσουμε την Ευρώπη ενωμένη και ασφαλή» είπε.

Συνάντηση Παυλόπουλου-Τουσκ

Κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο κ. Τουσκ τόνισε αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση ότι «είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση αυτής της φάσης της διαδικασίας».

4097750 copy

(Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα συνεχίζει αταλάντευτη τον ευρωπαϊκό της δρόμο, με τεράστιες θυσίες από τον ελληνικό λαό». Επισήμανε ότι «η Ευρώπη δεν θα ήταν ποτέ ίδια χωρίς την Ελλάδα», προσθέτοντας ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη και κατά την τρέχουσα, κρίσιμη, β' αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Όπως επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος, οι Έλληνες δεν διανοούμεθα την πορεία μας στο μέλλον εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης, και επανέλαβε την ανάγκη η Ευρώπη να γίνει και πάλι ισχυρή και ελκυστική και να διαψεύσει στην πράξη εκείνους που έσπευσαν να την εγκαταλείψουν, επηρεασμένοι από την τρέχουσα ευρωπαϊκή και διεθνή συγκυρία.

4097757

(Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Όπως σημείωσε, για να γίνει αυτό, «η Ευρώπη πρέπει να ολοκληρώσει την ενοποίησή της και πρωτίστως να προχωρήσει μέσα από την θεσμική εμβάθυνση, ώστε, όντας ισχυρή, να μπορέσει να διαδραματίσει και τον παγκόσμιο ρόλο της που είναι η εμπέδωση της Ειρήνης, του Ανθρωπισμού, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης».

Ειδικότερα, για το πνεύμα της Αλληλεγγύης, υπενθύμισε ότι, κατά το ευρωπαϊκό δίκαιο, πρέπει να επιδεικνύεται μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών σε όλους τους τομείς, ιδίως της οικονομίας και, επιπλέον, του ανθρωπισμού, και υπογράμμισε της ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης στην επίλυση του υπαρξιακού -για την ΕΕ- προσφυγικού ζητήματος.

«Δεν είναι νοητό να αντιμετωπίζουμε το ζήτημα αυτό με το να έχουμε εταίρους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν φοβικά σύνδρομα. Πρέπει όλοι πάνω σε αυτό το θέμα να πορευθούμε από κοινού με πνεύμα Αλληλεγγύης» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.

Απευθυνόμενος στον κ. Τουσκ, του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στη μεγάλη ευρωπαϊκή αποστολή του και τον διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση, ακόμα και πέρα από αυτό που της αναλογεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ