ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν.Βούτσης:Περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης μέτρων μετά το 2018

Ν.Βούτσης:Περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης μέτρων μετά το 2018
Eurokinissi-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, μίλησε για την συμφωνία που κατέληξαν κυβέρνηση-θεσμοί, δήλωσε πως μέτρα και αντίμετρα θα έρθουν στην Βουλή πιθανότατα σε ένα νομοσχέδιο και τόνισε πως οι βουλευτές θα γνωρίζουν τα πλαίσιο για την ρύθμιση του χρέους, προτού ψηφίζουν την νέα συμφωνία.

«Θα τα γνωρίζουμε όλα. Και γι’ αυτό νομίζω ότι πριν από τις 23 Απριλίου δεν υπάρχει θέμα να έλθουν νομοθετήματα που θα αφορούν τη συμφωνία. Ενδεχομένως να έρθει κάτι που θα ήταν έτσι κι αλλιώς στον σχεδιασμό της κυβέρνησης», είπε ο κ. Βούτσης στον Real fm.

Δίστασε να απαντήσει αν όλες οι ρυθμίσεις θα έρθουν μαζί σε ένα νομοσχέδιο, όμως επεσήμανε πως «εξ όσων είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός και τα μέτρα και τα λεγόμενα αντίμετρα» θα είναι ενταγμένα σε ένα μόνο νομοσχέδιο.

«Το κοινωνικό πακέτο θα είναι σε ένα νομοσχέδιο, μαζί με τις επώδυνες περικοπές για 2019 και 2020 σε συντάξεις και αφορολόγητο», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέτρα είναι πιθανό να έρθουν στη Βουλή μετά την Σύνοδο του ΔΝΤ και την επιστροφή της τρόικας στις αρχές Μαΐου. Όλοι οι βουλευτές θα έχουν πλήρη γνώση επί όσων ψηφίζουν.

«Το μόνο καλό της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης είναι ότι πλέον όλοι, τα ξέρουν όλα και τα ξέρουν και σχετικά εγκαίρως, έστω και με ακραίες εκφάνσεις και μπορούν να ασκήσουν και την κριτική τους αλλά και την πίεσή τους μέχρι να έρθουν προς ψήφιση μήπως κάτι βελτιωθεί ή μήπως κάτι αλλάξει. Δηλαδή δεν βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τοπίο αιφνιδιασμού».

Η συμφωνία είναι συμφωνία

«Η εκτίμηση και του πρωθυπουργού, αλλά απ’ ότι κατάλαβα και ήταν σαφής και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που έχει μία ευρύτερη γνώση του τι έχει προκύψει από αυτή τη συμφωνία, συναινούν, όπως και η μεγάλη πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής, στο ότι είναι ένα πρόγραμμα το οποίο ανεξάρτητα το ότι δεν υιοθετείται σαν τέτοιο από το κόμμα και από την κυβέρνηση, η εφαρμογή του μπορεί να οδηγήσει εν τέλει, μαζί με όλα τα άλλα και σε ένα καλύτερο πλαίσιο, ακόμα και σε έναν ορίζοντα επαναδιαπραγμάτευσης κάποιων ζητημάτων στο απώτερο μέλλον το οποίο δεν είναι και πολύ απώτερο, μιλάμε μετά από 2 χρόνια», είπε ακόμη.

Ακόμη ο Πρόεδρος της Βουλής μίλησε για το ενδεχόμενο αυτής της επαναδιαπραγμάτευσης, μετά το τέλος του προγράμματος του 2018, επισημαίνοντας «πάντοτε υπάρχει ανοιχτό περιθώριο».

«Αυτό είναι πάντοτε παρών ως στοιχείο σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση. Από κει και πέρα όμως η συμφωνία είναι συμφωνία», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ