ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Κίνα ο Τσίπρας - Σχέσεις με ΗΠΑ & θρησκευτικές ελευθερίες στη Μ. Ανατολή στο επίκεντρο του ΥΠΕΞ

Στην Κίνα ο Τσίπρας - Σχέσεις με ΗΠΑ & θρησκευτικές ελευθερίες στη Μ. Ανατολή στο επίκεντρο του ΥΠΕΞ
Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης

Η αναβάθμιση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, τις αφρικανικές χώρες και η προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας στη Μέση Ανατολή θα βρεθούν στο επίκεντρο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής τους προσεχείς μήνες.

Ο κ. Κοτζιάς, την Παρασκευή 21 Απριλίου κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για την πρώτη Υπουργική Διάσκεψη των 10 κρατών του «Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών» (Ancient Civilizations Forum) που θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Απριλίου στο Ζάππειο, έδωσε και το στίγμα της εξωτερικής πολιτική που θα υλοποιήσει.

Νωρίς το πρωί της Κυριακής, πριν την έναρξη του forum, ο κ. Κοτζιάς θα έχει διμερείς επαφές στο νεοκλασικό κτήριο της Βασιλίσσης Σοφίας, με τους ομολόγους του της Κινάς του Ιράν, του Ιράκ και της Αιγύπτου. Συναντήσεις με την Κινεζική, την Αιγυπτιακή και την Ιρανική αντιπροσωπεία θα πραγματοποιήσει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Αναλυτικότερα, όλο το φάσμα των διμερών θεμάτων Ελλάδας - Κίνας θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει την Κυριακή 23 Απριλίου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τoν κινέζο ομόλογό του Wang Yi στο Υπουργείο Εξωτερικών. Στο πλαίσιο της συνάντησης θα γίνει η προετοιμασία της επίσημης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει από τις 12 – 16 Μαΐου στην Κίνα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Κοτζιάς εστιάζει και στην αναβάθμιση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μέχρι το Σεπτέμβρη, που θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, θα μεταβεί στις ΗΠΑ, όπου θα έχει συναντήσεις σε υψηλό επίπεδο. Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψή του κ. Κοτζιά στις ΗΠΑ σε λιγότερο από έξι μήνες.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως είπε ο κ. Κοτζιάς, το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί τα αποτελέσματα των εκλογών που θα γίνουν στη Γαλλία και στη Γερμανία. Επίσης, είπε ότι μετά από καιρό η ελληνική διπλωματία θα ενισχύσει τις σχέσεις με τις Αφρικανικές χώρες. Πρώτος σταθμός του στην Αφρική το Αλγέρι.

Η Μέση Ανατολή είναι το επόμενο πεδίο που θα εστιάσει η Ελληνική Εξωτερική Πολιτική. Στις 22 και 23 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο η δεύτερη διάσκεψη για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο (η πρώτη πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο του 2016). Ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται στις αρχές Νοεμβρίου η δεύτερη διάσκεψη για τον «Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή».

Πρώτη Υπουργική Διάσκεψη του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών

Τη Δευτέρα 24 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί, στο Ζάππειο, η πρώτη Υπουργική Διάσκεψη του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών (Ancient Civilizations Forum). Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στο Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών συμμετέχουν συνολικά δέκα κράτη που εκπροσωπούν σημαντικούς αρχαίους πολιτισμούς από διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές. Συγκεκριμένα πρόκειται για την Ελλάδα, τη Κίνα, την Αίγυπτο, τη Βολιβία, την Ινδία, το Ιράκ, το Ιράν, την Ιταλία, το Μεξικό και το Περού.

Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι με την πρωτοβουλία του αυτή στοχεύει στην υλοποίηση πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής ήπιας ισχύος.

«Η Ελλάδα είναι χώρα ειρήνης και ασφάλειας. Έχει πολιτισμό, παράδοση και πρέπει να αξιοποιήσει αυτή την ιδιαιτερότητα και την κληρονομιά της. Είναι πολυδιάσταση κληρονομιά», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Στο πλαίσιο του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, θα πραγματοποιηθεί και διήμερο Ακαδημαϊκό Συνέδριο με θέμα τον ρόλο του πολιτισμού στη σύγχρονη εποχή.

Την Κυριακή 23 Απριλίου την έναρξη του συνεδρίου θα κηρύξουν η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Αμανατίδης. Η εναρκτήρια συνεδρίαση θα έχει ως θέμα τη "Διαχρονική σημασία και απήχηση των Αρχαίων Πολιτισμών, την επιρροή τους και τη σχέση τους με τη σύγχρονη εποχή".

Τη Δευτέρα, 24 Απριλίου η συζήτηση, η οποία θα διεξαχθεί παράλληλα με την Υπουργική Διάσκεψη, θα επικεντρωθεί στο ρόλο του πολιτισμού, ως εργαλείου ήπιας και έξυπνης ισχύος, καθώς και ως παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ