Κοτζιάς: Η Τουρκία θα πάρει ένα σαφές και ευρωπαϊκό μήνυμα
Φωτογραφία Αρχείου - Πηγή: EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η Τουρκία πρωταγωνίστησε στην Άτυπη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Μάλτα με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά να κάνει λόγο για μια «άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση».

Από την συζήτηση προέκυψε πως παραμένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας.

«Καταλήξαμε ότι δεν θέλουμε να σπάσουμε αυτή τη σχέση», είπε ο κ. Κοτζιάς, εμφανώς ικανοποιημένος από την συμφωνία που προέκυψε και δικαιώνει τη θέση που έχει επανειλημμένα εκφράσει η ελληνική διπλωματία.

«Θα πρέπει να βρούμε τρόπους να συνεχίσουμε, αλλά και η Τουρκία θα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις συμβάσεις, τις σχέσεις καλής γειτονίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές διαδικασίες» σημείωσε ο Έλληνας υπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους και υπογράμμισε: «Νομίζω ότι το μήνυμα που θα πάρει η Τουρκία θα είναι σαφές και στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών αξιών και αρχών».

Ο κ. Κοτζιάς είπε στους ομολόγους του ότι η Τουρκία είναι μία χώρα προβληματική στις διεθνείς σχέσεις και συνέστησε προσοχή να μην παρασυρθεί η ΕΕ από τυχόν αφορμές που θα δώσει η Τουρκία, όπως π.χ. η υιοθέτηση της θανατικής ποινής, προκειμένου να επιρρίψει η Άγκυρα στις Βρυξέλλες την ευθύνη για την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ακόμη, κάλεσε τους συναδέλφους του σε πραγματισμό, τονίζοντας ότι αφενός η Τουρκία είναι νευρική και αναθεωρητική δύναμη, και κανείς δεν πρέπει να παριστάνει σαν να ανακάλυψε τώρα ότι δεν είναι δημοκρατική, και αφετέρου ότι δεν πρέπει να ληφθούν βιαστικά μέτρα, καθώς -όπως είπε- το να μείνει η Τουρκία στο δρόμο της ΕΕ «θα είναι κέρδος για όλους και για εμάς».

Ζήτησε μάλιστα να εκδηλώνεται αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα, καθώς η Τουρκία είναι ένας δύσκολος γείτονας που προκαλεί. Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί σαν εργαλείο η τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας και ότι δεν είναι καιρός για πειράματα αλλά χρειάζεται «καθαρό και ψύχραιμο κεφάλι». Αποσαφήνισε δε ότι πρέπει η Τουρκία να αποφασίσει αν θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ, καθώς από εκείνη πρέπει να εξαρτάται αυτό.

Τέλος, ο κ. Κοτζιάς επέμεινε σε δύο σημεία, αφενός ότι πρέπει να ζητηθεί η κατάργηση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην Τουρκία και αφετέρου να επιδειχθεί αλληλεγγύη στον φιλοευρωπαϊκό κόσμο της Τουρκίας, το πιο ανεπτυγμένο κομμάτι της, που ψήφισε όχι στο δημοψήφισμα.

Διαβάστε επίσης