ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεγάλο το κόστος από την καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση - Πόσα χρήματα έχασε η χώρα

Μεγάλο το κόστος από την καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση - Πόσα χρήματα έχασε η χώρα
REUTERS/Francois Lenoir

Το καμπανάκι χτύπησε χτες στις Βρυξέλλες -και ήταν ηχηρό! Η Κομισιόν αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2017. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βλέπει, πλέον, την ανάπτυξη της Ελλάδας στο 2%, από 2,7%.

Η Κομισιόν ήρθε να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής το οποίο, στην τριμηνιαία έκθεσή του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε ότι «σύμφωνα με όσες προβλέψεις αποτολμούνται σήμερα, φαίνεται, πλέον, απίθανη η ανάπτυξη 2,7% που πρόβλεπε ο Προϋπολογισμός για το 2017.

Και συνεχίζει: «Διάφοροι οργανισμοί, πάντως, προβλέπουν, πλέον, ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί από 0,5% έως 2,2% το 2017. Τον Απρίλιο 2017 το ΔΝΤ τροποποίησε μεν προς τα κάτω τις προβλέψεις του για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2017 σε 2,2% από 2,8% αλλά προβλέπει (υπό όρους) επιτάχυνση στο 2,7% για το 2018. Αυτό σημαίνει ότι αναμένεται απώλεια ΑΕΠ το 2017 περίπου € 1 δισ».

Με πιο απλά λόγια, η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της συμφωνίας έχει στοιχίσει στην οικονομία τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ μέχρι τώρα. Αν τελικά η χρονιά κλείσει με ανάπτυξη κοντά στο 2% (κάτι που είναι το καλό σενάριο) μπορεί η συνολική απώλεια να φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ...

Ποιος φταίει;

Ο Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση ήταν απαραίτητη για να καμφθούν οι παράλογες απαιτήσεις των θεσμών και να επιτευχθεί μια συμφωνία που να επιτρέψει την έξοδο από τη μνημονιακή επιτροπεία. Ο πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων: «Και σήμερα έχουμε μπροστά μας μια συμφωνία που δίνει προοπτική εξόδου, μια συνολική συμφωνία, γιατί περιλαμβάνει και το χρέος, που κανείς δεν θα ισχυριστεί ότι δεν έχει δυσκολίες. Κανείς δεν θα ισχυριστεί ότι είναι μια εύκολη επιλογή. Όμως μπορούμε να ισχυριστούμε και μπορούμε να το αποδείξουμε, όχι στα λόγια, όχι θεωρητικά, με επιχειρήματα, ότι έχει τις λιγότερες δυνατές πληγές, δεδομένων των συσχετισμών μέσα στους οποίους παλεύουμε, για το κοινωνικό σώμα. Και αυτός άλλωστε είναι και ο βασικός λόγος, η βασική αιτία της μεγάλης καθυστέρησης αυτής της αξιολόγησης».

Στον αντίποδα, η Νέα Δημοκρατία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «φέρνει το τέταρτο Μνημόνιο με σκληρά μέτρα για τον ελληνικό λαό, κόβοντας κατά μέσο όρο δυο συντάξεις, επιβαρύνοντας με νέους φόρους όλους τους Έλληνες. Δεσμεύει τη χώρα για πολλά χρόνια, χωρίς να εξασφαλίζει καν την χρηματοδότησή της», τονίζει η ΝΔ στην ανακοίνωσή της. Σε ό, τι αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση, αποτελεί πάγια θέση της ότι η καθυστέρηση στη συμφωνία οφείλεται κατά κύριο λόγο στην κυβέρνηση.

Αξίζει τον κόπο;

Πέρα από την αντιπαράθεση των δύο κομμάτων εξουσίας, πολιτικοί παρατηρητές θέτουν δύο καίρια ερωτήματα:

Πρώτον, ποιό είναι το ισοζύγιο της διαπραγμάτευσης; Δηλαδή τα διαπραγματευτικά κέρδη της κυβέρνησης άξιζαν την απώλεια σε ρυθμό ανάπτυξης; Η απάντηση δεν είναι μονοσήμαντη γιατί σχετίζεται και με το πώς αξιολογεί κανείς τα ζητήματα που άπτονται της εργατικής νομοθεσίας. Πάντως, αν μείνουμε μόνο στα λογιστικά μεγέθη, η κυβέρνηση κέρδισε περίπου 600 εκατ. ευρώ από μέτρα που ζήταγε το ΔΝΤ, αλλά έχει χάσει μέχρι τώρα πάνω από 1 δισ. ευρώ σε ανάπτυξη.

Το δεύτερο ερώτημα είναι αν θα μπορούσε η κυβέρνηση να δεχτεί κατευθείαν τις προτάσεις των θεσμών χωρίς να κατηγορηθεί από την αντιπολίτευση για εθνική μειοδοσία, ξεπούλημα, κ.λπ. Η απάντηση είναι προφανής...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ