ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεοπτικές άδειες: Πρόταση για 9 κανάλια κι άλλα δύο στο μέλλον

Τηλεοπτικές άδειες: Πρόταση για 9 κανάλια κι άλλα δύο στο μέλλον
Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής με μέλη του ΕΣΡ EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Τη βούληση να προχωρήσει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες εξέφρασε στη Διάσκεψη των Προέδρων το προεδρείο του ΕΣΡ, αποφεύγοντας ωστόσο, να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα για τη έναρξη της σχετικής διαδικασίας.

«Το ταχύτερο δυνατόν» συνηγόρησαν πρόεδρος και αντιπρόεδρος του ΕΣΡ αλλά και οι εκπρόσωποι των κομμάτων με τον Νίκο Βούτση να αναφέρει πως «δεν υπήρξε πίεση να μας πουν αν αυτό σημαίνει 2-3 μήνες, αλλά δεν σημαίνει χρόνια». Εκτίμηση του Προέδρου της Βουλής είναι πως σε διάστημα 2-3 μηνών θα μπορούσε να ολοκληρωθεί η προκήρυξη και η διαγωνιστική διαδικασία.

Το ΕΣΡ και συγκεκριμένα ο αντιπρόεδρός του Ροδόλφος Μορώνης, σύμφωνα με την ενημέρωση του Προέδρου της Βουλής, πρότεινε να δημοπρατηθούν 9 άδειες με τη δυνατότητα εάν αξιοποιηθούν οι πολυπλέκτες της ΕΡΤ, να προστεθούν άλλες 2 μελλοντικά. Σε αυτές εντάσσονται ειδησεογραφικοί τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας αλλά και θεματικοί σταθμοί.

Ο Νίκος Βούτσης απαντώντας σε ερωτήσεις για το ποιος θα αποφασίσει τον αριθμό των αδειών, είπε πως «το ΕΣΡ θα προτείνει και η κυβέρνηση θα αποφασίσει με την σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου». Τόσο ο πρόεδρος Αθανάσιος Κουτρουμάνος όσο και ο αντιπρόεδρος Ροδόλφος Μορώνης φέρονται να ζήτησαν να είναι γνωστός ο αριθμός των θεματικών τηλεοπτικών σταθμών πριν γίνει ο διαγωνισμός για τα γενικού περιεχομένου.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην πρωινή προειδοποίηση του Νίκου Παππά προς τα μέλη του ΕΣΡ ότι εάν δεν τηρούν το νόμο υφίστανται πειθαρχικές, αστικές και ποινικές ευθύνες. Το θέμα έθιξε στη Διάσκεψη των Προέδρων ο Γιάννης Τραγάκης από τη ΝΔ με τον Νίκο Δένδια να αναφέρει στους δημοσιογράφους ότι «ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής εμφανίζεται απειλητικός και αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα». Για ευθείες απειλές κατά μελών του ΕΣΡ έκανε λόγο και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος. Τόσο πάντως, ο κ. Κουτρουμάνος όσο και ο κ. Μορώνης σύμφωνα με πληροφορίες δήλωσαν ότι δεν αισθάνονται ούτε ότι απειλούνται ούτε ότι πιέζονται από κανέναν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ