ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητικές πηγές για το πολυνομοσχέδιο: Συνειδητά ψεύδη της ΝΔ

Κυβερνητικές πηγές για το πολυνομοσχέδιο: Συνειδητά ψεύδη της ΝΔ
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

«Προσχηματική δημιουργική λογιστική» και «συνειδητά ψεύδη» καταλογίζει στην αντιπολίτευση κυβερνητικός αξιωματούχος σχολιάζοντας την στάση της στο πολυνομοσχέδιο το οποίο συζητείται ήδη στις Επιτροπές της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη.

Προς διάψευση των ισχυρισμών της ΝΔ, το Μέγαρο Μαξίμου ρίχνει το βάρος στη σημασία των θετικών μέτρων που εμπεριέχονται στο πολυνομοσχέδιο και στηλιτεύει τη στάση που τηρεί η αντιπολίτευση, η οποία, όπως τονίζει ο ίδιος αξιωματούχος, μιλώντας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «επιχειρεί να μειώσει τη σημασία τους για την κοινωνία για να δικαιολογήσουν την επιλογή τους να μην τα ψηφίσουν».

Στο πλαίσιο αυτό, κυβερνητικοί αξιωματούχοι υπογράμμιζαν πως το σύνολο των μέτρων και αντιμέτρων θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2019, αφού όλοι πλέον συνομολογούν πως θα πιαστεί ο στόχος του 2018 για πλεόνασμα 3,5%. Πέραν τούτου, σημειώνουν πως τα ισόποσα θετικά μέτρα όχι μόνο θα εφαρμοστούν, αλλά το 2021 θα φθάσουν και τα 7,5 δισ. ευρώ. Και αυτό, εξηγούν κυβερνητικές πηγές παραπέμποντας στις προβλέψεις πλεονασμάτων -και όχι δεσμευτικούς στόχους όπως τονίζουν- που εμπεριέχονται στο πολυνομοσχέδιο, διότι «με την πολιτική μας δημιουργείται ένας επιπλέον δημοσιονομικός χώρος ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ».

Για αυτό το λόγο και από το κυβερνητικό επιτελείο υπογραμμίζουν πως τα αντίμετρα είναι περισσότερα από τα μέτρα, κάτι που υπογράμμισε και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την ομιλία του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

TSAKALOTOS

(Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Ακριβώς πάνω σε αυτά τα στοιχεία βασίζει και την απάντηση της στα κόμματα της αντιπολίτευσης που δηλώνουν ότι πέρα από τα μέτρα, δεν θα ψηφίσουν ούτε και τα αντίμετρα. Διαβλέπει και καταλογίζει προσπάθεια εκ μέρους τους να απαξιώσουν και να υποβαθμίσουν τα θετικά μέτρα που θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα με τα περιοριστικά μέτρα, και που αφορούν σε: επιδόματα, όπως ενοικίου, τέκνων κ.λπ., αλλά και σε κοινωνικές δομές όπως παιδικοί σταθμοί, σχολικά γεύματα, καθώς και σε φορολογικές ελαφρύνσεις φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων και μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Τη Δευτέρα στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ως προς το πόσα μέτρα θα υπάρξουν το 2018-2021, επισήμανε ότι το νομοσχέδιο φέρνει μέτρα 4,9 δισ. και ότι τα θετικά μέτρα είναι ύψους 7,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, απέκρουσε το επιχείρημα της ΝΔ ότι για να εφαρμοστούν τα αντίμετρα χρειάζεται υπέρβαση των στόχων, σημειώνοντας πως για να εφαρμοστούν τα αντίμετρα πρέπει να είμαστε εντός των στόχων. Κατηγόρησε δε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ψαρεύει σε θολά νερά και ότι κρύβει αυτή την αλήθεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ