ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας

Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία η ένσταση αντισυνταγματικότητας που υπέβαλλαν ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη υπό το βάρος της Έκθεσης του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής που έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις που αφορούν στις περικοπές συντάξεων και ειδικών μισθολογίων.

Η υπουργός Εργασίας αναπτύσσοντας τις θέσεις της κυβέρνησης, υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας, καθώς η έκταση του επιβαρυντικού μέτρου οριοθετείται ασφαλώς και δεν θα θιγούν τα 2/3 των συνταξιούχων από αυτές τις μειώσεις. Σε ότι αφορά στις επικουρικές συντάξεις η Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε πως δεν γίνονται οριζόντιες περικοπές.

Τόσο πάντως, η υπουργός Εργασίας όσο και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος που έλαβε το λόγο, υποστήριξαν ότι οι μειώσεις είναι μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που θα οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση.

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση εξαπέλυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο Κώστας Τζαβάρα αναπτύσσοντας την ένσταση αντισυνταγματικότητας ανέφερε πως «τα φορολογικά και συνταξιοδοτικά νομοσχέδια πρέπει να είναι αυτοτελή και να μην μπαίνουν σε άλλα νομοθετήματα».

Τη σκυτάλη πήρε ο Ανδρέας Λοβέρδος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη που απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα είπε πως:

Ο κ. Τσίπρας που θα ήταν κάθε λέξη του Συντάγματος, βλέπει τους νόμους του κάθε βδομάδα να πέφτουν στα δικαστήρια ως αντισυνταγματικοί.

Ανιαρή χαρακτήρισε τη συζήτηση περί αντισυνταγματικότητας ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ, λέγοντας πως όταν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έκοβαν 11 φορές τις συντάξεις ο ΣΥΡΙΖΑ φώναζε για αντισυνταγματικότητα και προσέφευγε στα δικαστήρια και τώρα είναι στα κεραμίδια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει τον άλλο ρόλο. «Αν απόψε το βράδυ ο/η σύζυγος, σας πει. “αγάπη μου γιατί συρρίκνωσες τις συντάξεις”; Τι θα απαντήσετε; “Αφού τα έκανα μούσκεμα με καταπολέμηση φοροδιαφυγής, με λαθρεμπόριο καπνικών και πετρελαίου”», είπε ο Γ. Αμυράς από το Ποτάμι και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πετσοκόβει συντάξεις και μισθούς χωρίς ειδικές εμπεριστατωμένες μελέτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ