ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σβίγκου: Η κυβέρνηση έχει συνολικό στρατηγικό σχέδιο

Σβίγκου: Η κυβέρνηση έχει συνολικό στρατηγικό σχέδιο
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Για τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή και την ψήφιση των νέων μέτρων λιτότητας μίλησε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «διαστρεβλώνει τα δεδομένα της συμφωνίας και επιμένει στη στρατηγική της καταστροφολογίας».

«Η κυβέρνηση έχει ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο με ρύθμιση χρέους, δίκαιη ανάπτυξη και στήριξη του κοινωνικού κράτους, ενώ ο κ. Μητσοτάκης, χωρίς πολιτικό αφήγημα, διαστρεβλώνει τα δεδομένα της συμφωνίας και επιμένει στη στρατηγική της καταστροφολογίας», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA και πρόσθεσε:

«Χθες έγινε ένα αποφασιστικό και αναγκαίο βήμα στην κατεύθυνση της επίτευξης μίας συνολικής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει και το χρέος. Θεωρούμε ότι πλέον δεν υπάρχουν δικαιολογίες για κανέναν και η ρύθμιση για το χρέος αποτελεί μία αναγκαιότητα, την οποία την έχουν αναγνωρίσει οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, την αναγνωρίζει σίγουρα και το ΔΝΤ, το οποίο δηλώνει ότι δεν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα αν δεν υπάρχουν επαρκή μέτρα για το χρέος. Οπότε, πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε στην τελική φάση μίας ευνοϊκής λύσης για τη χώρα μας».

«Το στρατηγικό σχέδιο, το οποίο ανέπτυξε ο πρωθυπουργός, δεν περιλαμβάνει βέβαια μόνο την ψήφιση και την υλοποίηση αυτών των μέτρων και των αντιμέτρων. Περιλαμβάνει ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο με βασικούς άξονες, τόσο τη στήριξη της ανάπτυξης, όσο και τη στήριξη του κοινωνικού κράτους. Στη στήριξη του κοινωνικού κράτους εντάσσονται τα αντίμετρα και γι' αυτό θεωρούμε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό πλέγμα κοινωνικής προστασίας αυτό το οποίο προσπαθούμε να οικοδομήσουμε», συμπλήρωσε.

Παράλληλα σημείωσε ότι η μείωση της προσωπικής διαφοράς και του αφορολογήτου είναι μέτρα που σε καμία περίπτωση δεν θα επέλεγε η κυβέρνηση, αν δεν υπήρχε ο συμβιβασμός στο Eurogroup. Ταυτόχρονα, τόνισε πως μαζί με τα μέτρα θα υπάρξουν και ισόποσα θετικά αντίμετρα, και επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία και τον πρόεδρο της, Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας:

Θα διαφωνήσω με τη στρατηγική την οποία έχει παρουσιάσει κυρίως η ΝΔ, μία στρατηγική καταστροφολογίας και εκλογολογίας, δείχνοντας ότι χωρίς πολιτικό αφήγημα ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να πιαστεί από τη διαστρέβλωση των πραγματικών δεδομένων της οικονομίας, αλλά και με διαστρέβλωση των δεδομένων της συμφωνίας. Διαφωνώ, επίσης, και με τη λογική υποτίμησης των αντίμετρων, όταν, σύμφωνα και με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομίας, ο κ. Τσακαλώτος, αυτά αφορούν έξι εκατομμύρια συμπολίτες μας. Οπότε, δεν μπορούμε να αποκαλούμε τα σχολικά γεύματα "συσσίτια", όπως, επίσης, δεν γίνεται να υποτιμούμε την τεράστια σημασία που έχει το αντίμετρο, για παράδειγμα, για την επιδότηση ενοικίου, το μέτρο της μείωσης του ΕΝΦΙΑ ή τα χρήματα που θα δοθούν για την αντιστροφή του brain drain. Πρόκειται για πολύ σημαντικές παρεμβάσεις, οι οποίες έρχονται να εξισορροπήσουν τα δύσκολα σημεία της συμφωνίας. Και, βέβαια, αυτήν την τεχνική συμφωνία των μέτρων και των αντιμέτρων πρέπει να τη δούμε και να την αξιολογήσουμε στο πλαίσιο της συνολικής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει και τη λύση για το χρέος, που σηματοδοτεί, βέβαια, την αλλαγή σελίδας στην οικονομία. Γιατί όσο και να προσπαθούν να μας πείσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ότι τα 60-62 δισ. μέτρα που είχαν πάρει θα έσωζαν τη χώρα, γνωρίζαμε ότι χωρίς λύση για το χρέος δεν θα μπορούσε να υπάρξει αλλαγή σελίδας. Και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε τώρα.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει περίπτωση να βρεθούμε μπροστά και σε νέα μέτρα, η κ. Σβίγκου απάντησε: «Τα μόνα μέτρα τα οποία θα δούμε, είναι τα μέτρα για τη ρύθμιση για το χρέος. Τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Πάνω σε αυτό συζητάμε. Τις επόμενες μέρες πιστεύω ότι θα έχουμε θετικά νέα και ως προς αυτό. Και από εκεί και πέρα αυτό που θα δούμε είναι το ξεδίπλωμα του αριστερού σχεδίου διακυβέρνησης σε μία σειρά τομείς, είτε μιλούμε για την υγεία, είτε για την παιδεία, είτε για το παραγωγικό μοντέλο ανασυγκρότησης. Και όπως σας ανέφερα και προηγουμένως, στο τέλος της τετραετίας θα κριθούμε από το κατά πόσο έχουμε υλοποιήσει αυτό το σχέδιο το οποίο ανέπτυξε χθες και ο πρωθυπουργός».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ