ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Το Αιγαίο να παραμείνει θάλασσα ειρήνης και σταθερότητας

Τσίπρας: Το Αιγαίο να παραμείνει θάλασσα ειρήνης και σταθερότητας
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Την άποψη ότι «καθίσταται τώρα πιο επιτακτική από ποτέ η αντιμετώπιση προκλήσεων και η επίλυση χρόνιων προβλημάτων που μας χωρίζουν», εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν το σύνολο των θεμάτων, δηλαδή τις σχέσεις των δύο χωρών, τις ευρωτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και τις εξελίξεις στην περιοχή και σημείωσε πως «εκτός από ειλικρινείς και ουσιαστικές, ήταν και απαραίτητες οι συνομιλίες σε μια κρίσιμη φάση».

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας, επεσήμανε ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να προχωρήσουν στην υλοποίηση σύγχρονης ατζέντας, η οποία θα βασιστεί στις σχέσεις καλής γειτονίας, χωρίς εκατέρωθεν ενέργειες που την υπονομεύουν, υπογραμμίζοντας ότι «δυστυχώς αυτό δεν ήταν πάντοτε δυνατό, κυρίως από το περασμένο φθινόπωρο έως και τον προηγούμενο μήνα».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τις κοινές δηλώσεις αναφερόμενος στις παραβιάσεις των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου, σημείωσε ότι αυτές έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Τόνισα στον κ. Γιλντιρίμ ότι αυτή η κατάσταση δεν βοηθάει καθόλου, ότι η στρατιωτική δραστηριότητα και η τουρκική παραβατικότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί και είναι άδικο οι χώρες μας να οδηγούνται στο να επενδύουν σε ανταγωνισμούς εξοπλισμών αντί στην καλή συνεργασία, συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός και ανέφερε ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι για το στρατιωτικό μας προσωπικό, όπως και οι κίνδυνοι ενός ατυχήματος.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού καθίσταται ολοένα και πιο επιτακτική, δεδομένης και της αποσταθεροποίησης στην περιοχή μας.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το Αιγαίο πρέπει να παραμείνει θάλασσα ειρήνης και σταθερότητας και εφόσον αυτό αποτελεί τη βούλησή μας πρέπει να γίνουν αποφασιστικά βήματα στην κατεύθυνση αυτή και έκανε γνωστό ότι με τον Τούρκο πρωθυπουργό συμφωνήσαν να ενθαρρύνουν τους επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων να είναι σε επικοινωνία. «Συμφωνήσαμε να προλαμβάνουμε και όχι να καταστέλλουμε εντάσεις».

Λίγο νωρίτερα ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας σταθερά, όχι μόνο γιατί μπορεί να συνεισφέρει στην επίλυση των ζητημάτων που μας αφορούν και στην προώθηση αναγκαίων δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στη γειτονική χώρα, αλλά και επειδή μπορεί να αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω ευρωτουρκική συνεργασίας για την αντιμετώπιση προκλήσεων στη γειτονιά μας.

Γιλντιρίμ:Παραβιάσεις στο Αιγαίο γίνονται εκατέρωθεν...

Στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο απάντησε ο Τούρκος Πρωθυπουργός κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Γιλντιρίμ σημείωσε ότι οι παραβιάσεις γίνονται εκατέρωθεν τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να μην κορυφώνονται οι εντάσεις. Αναγνώρισε δε ότι «η άμεση και απευθείας επαφή θα βοηθήσει για να επιλύονται οι εντάσεις στα αρχικά τους στάδια».

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα του, και στάθηκε στους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Ο κ. Γιλντιριμ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι «επίδοξοι πραξικοπηματίες» δεν θα κάνουν «πραξικόπημα» κατά των ελληνοτουρκικών σχέσεων και πρόσθεσε ότι παρά το γεγονός ότι η ελληνική Δικαιοσύνη έχει αποφασίσει αρνητικά στα αιτήματα έκδοσής τους, «θεωρούμε ότι πρέπει να επιστραφούν, φυσικά υπάρχει διάκριση εξουσιών σε κάθε κράτος δικαίου, βεβαίως η δικαιοσύνη θα πάρει τις αποφάσεις της και η εκτελεστική εξουσία θα κάνει αυτά που την αφορούν».

Η απάντηση του Τσίπρα για τους «8»

Απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου για τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που η Άγκυρα θεωρεί ότι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα και ζητεί την έκδοσή τους, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι στην Ελλάδα υπάρχει απόλυτη διάκριση στη δικαστική και την εκτελεστική εξουσία, η Δικαιοσύνη είναι αυτόνομη και ανεξάρτητη και «τις αποφάσεις της είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε εμείς τις σεβόμαστε».

Επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται για κρίση, αλλά για πολιτική τοποθέτηση, πρόσθεσε πως «από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε με σαφήνεια απέναντι στους πραξικοπηματίες και στην απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατικής νομιμότητας... είπαμε πως οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ