ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Βελκουλέσκου επιμένει για μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

Η Βελκουλέσκου επιμένει για μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Την ανάγκη να ολοκληρωθούν σύντομα οι διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους για την εξειδίκευση των μέτρων ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους της Ελλάδας, υπογράμμισε η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντ. Βελκουλέσκου.

Στην ανάγκη να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους για την εξειδίκευση των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού δημοσίου χρέους αναφέρθηκε η επικεφαλής του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Όπως και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των θεσμών που μίλησαν στο συνέδριο η κ. Βελκουλέσκου εστίασε στην ανάγκη να εφαρμοστούν πλήρως οι μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό και στο φορολογικό.

"Στο παρελθόν είχε υπάρξει δυστοκία στην προώθηση και υλοποίηση των διαρθωτικών αλλαγών που είχαν συμφωνηθεί", ανέφερε.

Η ίδια ξεκαθάρισε πως το Ταμείο δεν θεωρεί βιώσιμο και ρεαλιστικό το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο 2% που αποφάσισε το Eurogroup και επανέλαβε τη θέση του Ταμειου για μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του προυπολογισμού στο 1,5% του ΑΕΠ. Στην ίδια βάση είπε ότι είναι αναγκαίο οι παραδοχές στις οποίες θα στηριχθούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρεους να είναι ρεαλιστικές.

Αναφερόμενη στις προοπτικές της οικονομίας η κ. Βελκουλέσκου παραδέχθηκε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας δεν θα ξεπεράσει το 1% μακροχρόνια, αν ληφθούν μάλιστα υπόψιν οι επιπτώσεις που θα έχει το δημογραφικό στο μέτωπο της ανάπτυξης. Όπως, εκτίμησε έως το 2060 το εργατικό δυναμικό θα έχει μειωθεί κατά 1/3, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επιτευχθούν τόσο υψηλά πλεονάσματα.

Τέλος, η ίδια δεν έκρυψε την ανησυχία της για τις εξελίξεις στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τονίζοντας πως το θέμα αυτό αποτελεί πηγή αδυναμίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ