ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζέφρι Πάιατ: η Ελλάδα ανακάμπτει - οι ΗΠΑ στηρίζουν την προσπάθειά της (pics)

Τζέφρι Πάιατ: η Ελλάδα ανακάμπτει - οι ΗΠΑ στηρίζουν την προσπάθειά της (pics)
Ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ επί της υποδοχής στη δεξίωση για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας CNN Greece/Γιώργος Αποστολόπουλος

«Καθώς η Ελλάδα μπαίνει πλέον σε πορεία οικονομικής ανάκαμψης, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να κάνουν ό,τι μπορούν για την ευημερία και την επιτυχία του ελληνικού λαού όπως και για την περαιτέρω ενίσχυση της συμμαχίας μας», τόνισε ο Αμερικανός πρεσβευτής, Τζέφρι Πάιατ, στην ομιλία του, χθες, στην καθιερωμένη ετήσια δεξίωση στην πρεσβευτική κατοικία για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, εθνική γιορτή των ΗΠΑ.

Ο κ. Πάιατ χαρακτήρισε την Ελλάδα «προπύργιο των δυτικών δημοκρατικών ιδεωδών» στην ευαίσθητη γεωγραφική περιοχή της και έδωσε έμφαση στην προσήλωση των πολιτών της στις δημοκρατικές αξίες και θεσμούς «ακόμη και εν μέσω ιστορικής οικονομικής κρίσης».

Ο Αμερικανός πρεσβευτής αναφέρθηκε εκτενώς στη διαχρονική ελληνοαμερικανική φιλία, στη βάση της οποίας, όπως είπε, βρίσκεται το δημοκρατικό ιδεώδες που γεννήθηκε «ακριβώς εδώ, στην Αθήνα», υπογράμμισε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών εδράζονται και στο κοινό στρατηγικό ενδιαφέρον ενώ σημείωσε ότι «ισχυρό σημάδι» της δέσμευσης των ΗΠΑ να στηρίξουν τη «βαθιά ριζωμένη συμμαχία» με την Ελλάδα είναι η παρουσία αυτές τις ημέρες στην ελληνική πρωτεύουσα διακομματικής αντιπροσωπείας του Κογκρέσου.

Ο Τζέφρι Πάιτ ξεκίνησε την ομιλία του καλησπερίζοντας στα ελληνικά και ομοίως στα ελληνικά την ολοκλήρωσε με τη φράση «Ζήτω η Ελλάς, Ζήτω η Αμερική». Στους κήπους της πρεσβευτικής κατοικίας -τους οποίους, ειδικώς για την εκδήλωση, κοσμούσαν εμβληματικά αμερικανικά αυτοκίνητα αντίκες που είχε παραχωρήσει το Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου καθώς και μηχανές Χάρλεϊ Ντάβινσον- βρέθηκαν υπουργοί, πολιτικοί, διπλωμάτες, στρατιωτικοί, επιχειρηματίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ