ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αντάρτικο» από 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τον Δημήτρη Καμμένο

«Αντάρτικο» από 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τον Δημήτρη Καμμένο
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/Φωτογραφία αρχείου

«Αντάρτικο» από 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, στην πλειοψηφία τους από την ομάδα των «53+», στην ψηφοφορία για την εκλογή του Δημήτρη Καμμένου από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, στη θέση του Η’ Αντιπροέδρου. Μια απώλεια μετρά και το κόμμα του, αφού απουσίαζε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Οι βουλευτές που είτε επέλεξαν να απέχουν από τη σημερινή ονομαστική –φανερή ψηφοφορία είτε δήλωσαν «παρών», θέλησαν να εκφράσουν την δυσαρέσκειά τους για την επιλογή του Δημήτρη Καμμένου, θεωρώντας ότι εμφορείται από ακροδεξιές απόψεις. Οι περισσότεροι άλλωστε, θυμούνται ότι υπήρξε υφυπουργός Μεταφορών ολίγων μόλις ωρών αφού αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά το σάλο που προκάλεσαν οι αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ρατσιστικό, αντισημιτικό και ομοφοβικό περιεχόμενο.

Λίγο πριν το δημοψήφισμα του 2015 και της δεύτερης συγκέντρωσης στο Σύνταγμα για την στήριξη της παραμονής της χώρας στην Ευρώπη, ο Δημήτρης Καμμένος είχε αναρτήσει στον λογαριασμό του στο Facebook μια φωτογραφία του Άουσβιτς με παραφρασμένο το σύνθημα στην καγκελόπορτα του στρατοπέδου.

Από την ημέρα που έγινε γνωστό ότι ήταν ο «εκλεκτός» του προέδρου του Πάνου Καμμένου για το αξίωμα του Αντιπροέδρου, τα παράπονα και οι διαμαρτυρίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έφθασαν μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελευταίο 24ωρο υπήρξε επικοινωνία με βουλευτές για να αλλάξουν τη στάση τους, ώστε να μην δημιουργήσουν ένα επιπλέον πρόβλημα στην κυβέρνηση.

Οι «πιέσεις» δεν έπιασαν τόπο, αφού 24 βουλευτές (ανάμεσά τους και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας) επέλεξαν να απέχουν. Συνολικά απουσίαζαν από την ψηφοφορία για την εκλογή του οι βουλευτές: Θεανώ Φωτίου, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Χρήστος Σπίρτζης, Γιάννης Τσιρώνης, Ελένη Αυλωνίτου, Αννέτα Καββαδία, Γιώργος Κυρίτσης , Ολγα Γεροβασίλη, Αριστείδης Μπαλτάς, Σία Αναγνωστοπούλου, Ανδρέας Ριζούλης, Χρήστος Καραγιανίδης, Αλέξης Τσίπρας, Μάρκος Μπόλαρης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Σωκράτης Φάμελλος, Φωτεινή Βάκη, Γιώργος Πάλλης, Ελένη Σταματάκη, Δημήτρης Σεβαστάκης, Γιώργος Σταθάκης και Παύλος Πολάκης. Ο άτυπος επικεφαλής της ομάδας των «53+» Ευκλείδης Τσακαλώτος στήριξε με την ψήφο του τον Δημήτρη Καμμένο.

«Παρών» δήλωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας, Νίκος Φίλης, Μάριος Κάτσης, Γιώργος Ψυχογιός και Ευαγγελία Καρακώστα.

Στην ψηφοφορία που διεξήχθη, ψήφισαν 196 βουλευτές. Εξελέγη ο Δημήτρης Καμμένος με 182 θετικές ψήφους στη θέση του Η’ Αντιπροέδρου και ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων με 188 «ναι». Δέκα τέσσερις βουλευτές δήλωσαν παρών στον βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και 8 στον βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ