ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο διορισμός Θάνου προκαλεί αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ - Ποιοι υπουργοί αντιδρούν

Ο διορισμός Θάνου προκαλεί αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ - Ποιοι υπουργοί αντιδρούν
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Δεν έχει τελειωμό η κόντρα κυβέρνησης - δικαιοσύνης. Το πιο πρόσφατο επεισόδιο, στο μεγάλο πολιτικό σίριαλ αυτού του καλοκαιριού, ήταν ο «πόλεμος δηλώσεων» Θάνου - Νέας Δημοκρατίας.

Ωστόσο, στο εσωτερικό του κυβερνητικού στρατοπέδου είναι εμφανείς οι αποστάσεις που παίρνουν ηγετικά στελέχη από την πολιτική που ακολουθείται στο ζήτημα της Δικαιοσύνης.

Κόντρα Θάνου – ΝΔ

Η Βασιλική Θάνου πέρασε στην αντεπίθεση, χτες, με μια δήλωση ιδιαίτερα οξεία και άκρως πολιτική. Η πρώην υπουργός του Αρείου Πάγου και νυν προϊσταμένη του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού επιχείρησε να αντικρούσει τις κατηγορίες της ΝΔ για τον διορισμό της. «Κανείς δεν δικαιούται να καταλογίζει "συναλλαγή ή πελατειακή σχέση" μεταξύ εμού και της κυβέρνησης γιατί τις υπηρεσίες μου αυτές τις παρέχω χωρία καμία αμοιβή», τόνισε η κ. Θάνου. Προσέθεσε δε ότι «τους ενοχλεί ή τους φοβίζει αυτή η συνεργασία, επειδή απέδειξα ότι πιστεύω στην μάχη κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς». Και επιτέθηκε ανοιχτά στη ΝΔ προσάπτοντάς της ανειλικρίνεια στην κριτική της. «Το κόμμα της ΝΔ δεν μπορεί τώρα αιφνιδίως να βγαίνει και να λέει ότι δήθεν αγωνιά γιατί κινδυνεύει η Δημοκρατία από το ότι η Θάνου διορίστηκε στο νομικό γραφείο του πρωθυπουργού όταν όλος ο νομικός κόσμος γνωρίζει ότι ο νομικός σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη είναι ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας και πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός», καταλήγει η δήλωση της κ. Θάνου.

Από την πλευρά της, η Πειραιώς σήκωσε το γάντι, με ένα δηλητηριώδες δελτίο τύπου: «Η σύμβουλος του πρωθυπουργού κυρία Θάνου δίνει δείγματα γραφής στον προϊστάμενό της και επιβεβαιώνει τα κριτήρια του διορισμού της με επιθέσεις εναντίον της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Αποδεικνύει ότι προσελήφθη στο Μαξίμου για το ιστορικό της. Ιστορικό που δείχνει πόσο υπονομευτικά προς τη Δικαιοσύνη και υποστηρικτικά προς την Κυβέρνηση έχει δράσει. Άξια τα οδοιπορικά της...».

Η Νέα Δημοκρατία θεωρώντας ότι κερδίζει από το ζήτημα της κ. Θάνου και την εν γένει κόντρα κυβέρνησης - Δικαιοσύνης θα συνεχίσει με αμείωτη ένταση τις επιθέσεις. Το περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη εκτιμά ότι με το διορισμό της κ. Θάνου το «ηθικό πλεονέκτημα» του ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκε ισχυρό πλήγμα. Αν στη δυσαρέσκεια για τις περικοπές, προστεθεί και η λαϊκή αποδοκιμασία για πελατειακές προσλήψεις και θεσμικές παρεκτροπές, η κυβέρνηση θα πέσει στο καναβάτσο, πιστεύουν στη ΝΔ.

Διαφωνίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Εντωμεταξύ, δεν πέρασε απαρατήρητη η απροθυμία κορυφαίων υπουργών να υπερασπιστούν δημόσια τον διορισμό της κ. Θάνου ή να οξύνουν την αντιπαράθεση με τη Δικαιοσύνη. Ήδη από την περασμένη Κυριακή, ο Π. Σκουρλέτης είχε πάρει σαφές αποστάσεις από τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο χώρο της Δικαιοσύνης, δηλώνοντας ότι «θα πρέπει οι όποιες δημόσιες δηλώσεις από τα κυβερνητικά και πολιτικά στελέχη να μη θέτουν σε αμφισβήτηση τη λογική της διάκρισης των εξουσιών, πάνω στην οποία βασίζεται η λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Εγώ δέχομαι ότι οι δικαστές όσο καλά κι αν ασκούν το λειτούργημά τους έχουν και τις δικές τους προσεγγίσεις που σε κάποιο βαθμό επηρεάζουν την οπτική τους, αλλά επαναλαμβάνω πως όλοι πρέπει να σέβονται την αρχή της διάκρισης των εξουσιών».

Πέρα όμως από τον κ. Σκουρλέτη και άλλο κορυφαίοι υπουργοί εκφράζουν τις διαφωνίες τους τόσο με την ουσία των κυβερνητικών χειρισμών όσο και με το ύφος των δηλώσεων Πολάκη και Παπαγγελόπουλου. Η εκτίμηση τους είναι ότι ο διορισμός της κ. Θάνου έστειλε λανθασμένα πολιτικά μηνύματα, ενώ η όξυνση με τη Δικαιοσύνη δεν είναι προς το συμφέρον της κυβέρνησης. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, είχε εκφράσει κατά τη διάρκεια της θητείας του διαφωνίες με την πολιτική που τελικά επέλεξε η κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ