ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένταση και διακοπές στην Θεσμών και Διαφάνειας για την ακρόαση Καμμένου

Ένταση και διακοπές στην Θεσμών και Διαφάνειας για την ακρόαση Καμμένου

Ραντεβού τον Σεπτέμβριο δίνουν ο Πάνος Καμμένος και τα μέλη της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Το αίτημα του Σπύρου Λυκούδη να κληθεί προς ακρόαση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας για την υπόθεση του «Noor 1» έγινε τελικά αποδεκτό μέσα σε κλίμα έντασης, που οδήγησε σε διακοπή της συνεδρίασης προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Αφορμή στάθηκε αναφορά του τέως υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου ότι ο νόμος περί ναρκωτικών δίνει τη δυνατότητα στα αρμόδια όργανα να δίνουν εντολή σε τρίτους για τη διενέργεια πράξεων προκειμένου να διαλευκανθεί μια υπόθεση, ακόμη και σε ιδιώτη, πολύ περισσότερο αν πρόκειται για δημόσιο λειτουργό.

«Είναι δυνατόν να προβάλλεται ο ισχυρισμός και να ακούγεται από έναν καθηγητή ότι ο κ. Καμμένος ενήργησε κατ’ εντολή της εισαγγελίας;», αντέδρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος που μίλησε για «παρακράτος» και επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση. «Έχετε καταλύσει τα πάντα, την διάκριση των εξουσιών και το Σύνταγμα και έχετε υποστηρικτές στο παρακράτος που έχετε δημιουργήσει», είπε με την κ. Χριστοδουλόπουλου να του απαντά σε εξίσου υψηλούς τόνους: «Επιτέλους έχουμε ανεχθεί πάρα πολλά από εσάς, εδώ δεν είναι αρένα».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης που συνυπέγραψαν το αίτημα του Σπύρου Λυκούδη για κλήση του Πάνου Καμμένου προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τις επαφές του με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη, ζήτησαν να γίνει σεβασμό το δικαίωμα της μειοψηφίας θύμισαν πως σύμφωνα με τον Κανονισμό οι ακροάσεις είναι υποχρεωτικές εάν ζητηθούν από τα 2/5 των μελών. Κατηγόρησαν δε, με οξύτητα τη συμπολίτευση ότι επιχειρεί να συγκαλύψει την υπόθεση, υψώνοντας ασπίδα προστασίας στον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Μετά τη 10λεπτη διακοπή και ένα νέο γύρο αντιπαράθεσης αποφασίστηκε ότι ο Πάνος Καμμένος θα κληθεί προς ακρόαση τον Σεπτέμβριο. «Για να παίζεται και την επόμενη σεζόν, τέτοιο θέμα πως θα το αφήνατε...», ακούστηκε να λέει η Τασία Χριστοδουλόπουλου.

«Οι δημοκρατικές δικλίδες δια των οποίων στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες περιορίζεται ενίοτε η δυνατότητα της πλειοψηφίας να λειτουργεί με την απολυτότητα της δύναμής της, σήμερα δικαίωσαν την ύπαρξή τους», δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ