ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα έξοδος στις αγορές, μετά τις γερμανικές εκλογές, αν ληφθούν μέτρα για το χρέος

Νέα έξοδος στις αγορές, μετά τις γερμανικές εκλογές, αν ληφθούν μέτρα για το χρέος
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Η Ελλάδα βγήκε στις αγορές. Και οι αντιδράσεις, απ' όλους, αναμενόμενες: χαμόγελα (κρυφά, που δύσκολα, όμως, κρύβονται) από την κυβέρνηση, κριτική (συγκρατημένη, μολονότι ξεφεύγουν και κάποια «φάλτσα») από την αντιπολίτευση. Όντως, τα πράγματα δεν είναι ούτε μαύρα ούτε άσπρα.

Όλα τα κόμματα δείχνουν να έχουν επίγνωση της κατάστασης της χώρας, ανεξάρτητα από τη δημόσια εκφορά του λόγου τους. Στέλεχος της κυβέρνησης έλεγε στο CNN Greece πως «το Μαξίμου έχει συναίσθηση ότι η επιτυχής διάθεση του ομολόγου σε καμία περίπτωση δεν συνιστά και ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη», τόνισε και συνέχισε: «Πρέπει να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα διάσωσης, προκειμένου να "απελευθερωθούμε". Κι' αυτό παλεύομε, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες δημοσιονομικής ισορροπίας και με την κοινωνία σε συνεχή οικονομική πίεση».

Την ίδια ώρα τα κόμματα της αντιπολίτευσης κρύβονται πίσω από τις εξαιρετικά σοβαρές επιπτώσεις των μνημονίων, που και αυτά υπέγραψαν. Βέβαια, η συζήτηση ποιο μνημόνιο είναι το χειρότερο δεν αφορά και πολύ τους πολίτες, καθώς αυτοί δοκιμάζονται από τη σκληρή λιτότητα. Αυτό που τους καίει είναι πότε θα πάρουν μια ουσιαστική ανάσα. Και αν τα κόμματα (όλα τα κόμματα...) θέλουν να είναι ειλικρινή θα πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες ότι οι παλιές εποχές πέρασαν ανεπιστρεπτί. Δεν θα ξαναέρθουν ποτέ! Η λειτουργία, όμως, των κομμάτων παραμένει ακριβώς η ίδια – σαν να μην ήρθαν τα πάνω κάτω στη χώρα την περίοδο της κρίσης. Και δεν έχουν να προτείνουν καμιά σοβαρή μεταρρύθμιση, κάποιες εναλλακτικές λύσεις. Η μεν κυβέρνηση υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις που τις επιβάλλουν τα μνημόνια (ούτε μία δική της...), η δε αξιωματική αντιπολίτευση μιλά γενικόλογα για φοροελαφρύνσεις, μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, κ.λπ. Χωρίς να εξηγεί πώς θα γίνουν όλα αυτά: Με τι χρήματα; Και σε σύγκρουση με την Ευρώπη και τη Γερμανία;...

Η Αθήνα έκανε ένα σημαντικό βήμα με την επιστροφή της στις αγορές – ένα βήμα, που πρέπει να συνεχιστεί. Μετά τα «μπάνια του λαού» έρχεται η τρίτη αξιολόγηση (πολλές ιδιωτικοποιήσεις, θα τις αντέξει ο ΣυΡιζΑ;) με τις πολιτικές εξελίξεις να καθορίζουν, ουσιαστικά, εάν και πότε μπορούν να ξεκινήσουν σοβαρές επενδύσεις και όχι ευκαιρίες για κερδοσκόπους. Η στάση του Αλ. Τσίπρα είναι, πλέον, ξεκάθαρη, κυρίως στους ξένους. Σύμφωνα με δηλώσεις του Nicholas Wall, μάνατζερ στην Old Mutual Global Investors, στο Bloomberg, «ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει αφήσει πίσω του την πολιτική της σύγκρουσης και προφανώς έχει αποφασίσει ότι η καλύτερη στρατηγική για να επανεκλεγεί, το 2019, είναι η έξοδος από το πρόγραμμα στήριξης» -πολύ σωστά!

Έλληνες αξιωματούχοι εκτιμούν ότι αυτή η έξοδος θα έχει συνέχεια και οι αγορές θα πάψουν να είναι «απαγορευμένη ζώνη» για την Ελλάδα. Και ελπίζουν πως αν γίνουν σοβαρές συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές (24 Σεπτεμβρίου) πρέπει να θεωρείται σίγουρη μία ακόμη έξοδος στις αγορές προς το τέλος του χρόνου και μια τρίτη έξοδος στο α΄ τρίμηνο του 2018!

Για την ιστορία, οι επενδυτές που έκαναν προσφορές ξεπέρασαν τους 210 με το συνολικό ποσό προσφοράς να ανέρχεται στα 6,5 δισ. ευρώ. Η επιλογή της κυβέρνησης να πάρει μόνο 3 δισ. ευρώ είναι θέμα οικονομικής τακτικής. Και δείχνει την βεβαιότητα του οικονομικού επιτελείου ότι η επόμενη έξοδος θα γίνει με μικρότερο επιτόκιο. Η έξοδος στις αγορές συνιστά σημαντική επιτυχία, σε πολλαπλά επίπεδα (οικονομικό, πολιτικό, επικοινωνιακό, ψυχολογικό), της κυβέρνησης, και ευρύτερα της χώρας. Βέβαια, η επιτυχία αυτή δεν λύνει –και δεν θα μπορούσε, άλλωστε– τα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας ούτε τα αδιέξοδα από την εφαρμογή των Μνημονίων, που παραμένουν. Για να αλλάξουν, όμως, αυτά, χρειάζονται βαθιές αλλαγές σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Προς το παρόν η κυβέρνηση κερδίζει χρόνο και εντυπώσεις. Κι αυτό δεν είναι αμελητέο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ