ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η τοπική αυτοδιοίκηση στο επίκεντρο της κυβερνητικής ατζέντας

Η τοπική αυτοδιοίκηση στο επίκεντρο της κυβερνητικής ατζέντας

Από την Λαμία και το Δημοτικό Θέατρο Ρούμελης, όπου μιλάει σήμερα στις 19:30 η ώρα, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να καταδείξει την έμφαση που έχει δοθεί, από το κυβερνητικό επιτελείο στην τοπική αυτοδιοίκηση. 

Άλλωστε, όπως ο ίδιος τόνισε, έπειτα από την συνάντησή του με τους 13 περιφερειάρχες, οι τοπικοί δήμοι και οι περιφέρειες είναι εκείνοι που γνωρίζουν όσο κανείς τα προβλήματα και τις ανάγκες των πολιτών.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη, η δοκιμαστική έξοδος της χώρας στις αγορές εντείνει την ανάγκη στρατηγικού σχεδιασμού ο οποίος θα βασίζεται σε βιώσιμες και εφαρμόσιμες προτάσεις ιδιαίτερα την εποχή της μεταμνημονιακής περιόδου.

Στο πλαίσιο αυτό, και θέλοντας να ενισχύσει τις περιφέρειες και τους δήμους η κυβέρνηση αναμένεται να διαθέσει κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο που διαθέτει, είτε μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, είτε μέσω κοινοτικών προγραμμάτων καθώς και του ΕΣΠΑ. Σε αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, είχε γίνει και η ανακοίνωση για την δημιουργία του Αναπτυξιακού Ταμείου Δυτικής Μακεδονίας.

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, θα παρουσιάσει σήμερα το πλάνο στήριξης του τουρισμού και του πρωτογενούς τομέα και των υποδομών για την περιοχή του. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρωτίστως, θα διεκδικήσει αλλαγή χρηματοδότησης της περιφέρειάς του, η οποία υποχρηματοδοτείται, όπως ο ίδιος είχε τονίσει σε επιστολή του στον πρωθυπουργό, συγκριτικά με άλλες περιφέρειες.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως ο Πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει αλλαγές στην χρηματοδότηση των Περιφερειών οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικές ανάγκες της τοπικής αυτοδιοίκησης και όχι μόνο πληθυσμιακά κριτήρια όπως ισχύει έως και σήμερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ