ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ναι» Μουζάλα σε επαναπροωθήσεις προσφύγων από τη Γερμανία

«Ναι» Μουζάλα σε επαναπροωθήσεις προσφύγων από τη Γερμανία
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η Γερμανία θα αρχίσει και πάλι να επαναπροωθεί, για πρώτη φορά από το 2011, πρόσφυγες στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Κανονισμού του Δουβλίνου, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας σε γερμανικό μέσο ενημέρωσης.

Σε συνέντευξή του στο ARD, ο κ. Μουζάλας υπογραμμίζει: «Πριν από λίγες μέρες εγκρίναμε μικρό αριθμό επιστροφών προσφύγων, που σχετίζονται με τον Κανονισμό του Δουβλίνου, από τη Γερμανία και μερικές άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ. Οι γερμανικές και ελληνικές Αρχές ασύλου έχουν αναλάβει την εφαρμογή της διαδικασίας. Υπήρχε πίεση από χώρες της ΕΕ να αρχίσουμε να αποδεχόμαστε και πάλι επαναπροωθήσεις. Κατανοώ ότι οι κυβερνήσεις θέλουν να δείξουν στους πολίτες ότι κάνουν κάτι. Γι’ αυτό θέλω να τις βοηθήσω».

Όπως σημειώνεται στην ελληνική έκδοση της Deutsche Welle, η επιστροφή στην Ελλάδα, την πρώτη χώρα εισόδου των εν λόγω προσφύγων στην ΕΕ, αφορά άτομα που συνέχισαν το ταξίδι τους από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ΕΕ μετά το Μάρτιο του 2017.

Με τη σειρά του, το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνει ότι για την επιστροφή προσφύγων το Βερολίνο υιοθετεί την σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (8/12/2016), με την οποία είναι πλέον εφικτή, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, η επιστροφή προσφύγων στην Ελλάδα: «Μέχρι τις 31/7/2017 κατατέθηκαν στις ελληνικές αρχές συνολικά 392 αιτήσεις», σημειώνει το γερμανικό υπουργείο προσθέτοντας ότι «οι συγκεκριμένες ημερομηνίες επαναπροώθησης στην Ελλάδα εξαρτώνται από τις ελληνικές Αρχές.»

Μιλώντας στο «Report Mainz» ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος υπερασπίστηκε τις επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα. Όπως δήλωσε:

Ο Κανονισμός του Δουβλίνου δεν λειτουργεί βέβαια πλέον. Εφαρμόζεται ωστόσο έως ότου αντικατασταθεί από ένα καινούργιο σύστημα. Προς το παρόν είναι μια γκρίζα ζώνη.

Ο κ. Αβραμόπουλος έκανε επίσης γνωστό, σύμφωνα με την DW, ότι η ΕΕ επεξεργάζεται νέες ρυθμίσεις, οι οποίες σχεδιάζεται να λάβουν την τελική τους μορφή εντός του 2017.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ