ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μουζάλας: Συμβολική η επανεισδοχή προσφύγων από τη Γερμανία

Μουζάλας: Συμβολική η επανεισδοχή προσφύγων από τη Γερμανία
EUROKINISSI

Για συμβολική επανεισδοχή προσφύγων από τη Γερμανία έκανε λόγο ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξή του, απαντώντας στην οξύτατη κριτική που αντιμετωπίζει για το θέμα. Ακόμη, έδωσε αναλυτικά νούμερα για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Ελλάδα, αλλά και την προσφυγική ροή προς την χώρα.

«Είναι κάτι που έχω πει εδώ και 4 μήνες. Έδωσα δύο συνεντεύξεις στη Γερμανική τηλεόραση και σήμερα αντιμετωπίζω μία οξύτατη κριτική για πράγματα που έχω εδώ και πάρα πολύ καιρό πει. Θα εφαρμόσουμε συμβολικά την συνθήκη του Δουβλίνου κάτι το οποίο σημαίνει πως ο αριθμός θα είναι πολύ μικρός, λίγων δεκάδων ανθρώπων μέσα στους επόμενους μήνες», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Αναφερόμενος στον αριθμό των προσφύγων που φιλοξενούνται σήμερα σε δομές της Ελλάδας ο υπουργός έκανε λόγο για «50.000 πρόσφυγες στη χώρα και οι ροές είναι σταθερές και ελεγχόμενες».

«Η κατάσταση στα νησιά είναι ακόμη δύσκολη αλλά στην ενδοχώρα η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Όλα όμως εξαρτώνται από μεταβλητές όπως οι ροές», παραδέχθηκε και εξήγησε: «Δεν είναι κανείς όμως ταχυδακτυλουργός να βγάζει λαγούς από το καπέλο. Δεν λύνονται τα προβλήματα με τον τρόπο που κι εγώ θα ήθελα αλλά γίνονται οι προσπάθειες να καλυφθούν. Αυτά που μας φρενάρουν ουσιαστικά είναι οι αδυναμίες που έχουμε σαν διοίκηση».

Ακόμη, έκανε λόγο για «56.000 αιτήσεις ασύλου τις οποίες τις εξετάζουμε κάθε μία ξεχωριστά με βάση τις συνθήκες κάτι το οποίο δημιουργεί έναν εγκλωβισμό αλλά δεν θέλουμε να παραβούμε το διεθνές δίκαιο».

«Δεν είχαμε καμία εμπειρία από τέτοιο κύμα μετανάστευσης», τόνισε.

Ο κ. Μουζάλας παρότι παραδέχθηκε πως η συμβολή των ΜΚΟ στην αντιμετώπιση του προσφυγικού είναι σημαντική έκανε λόγο και για λάθη.

«Είχαμε πάρα πολλά προβλήματα αλλά χωρίς τις ΜΚΟ δεν θα τα είχαμε καταφέρει. Βρήκαμε μία κοινή γραμμή και η κατάσταση έχει βελτιωθεί. Σήμερα που το κράτος επανέρχεται οι ΜΚΟ κάνουν λάθος και ξεφεύγουν από τα όρια. Σήμερα που θέλουμε να στείλουμε γιατρούς στις δομές μας καταγγέλλουν. Ο ρόλος των ΜΚΟ θα περιορίζεται όσο οι ανάγκες καλύπτονται από το κράτος», είπε χαρακτηριστικά.

Ολοκληρώνοντας και ερωτηθείς για το θέμα των σημαιοφόρων που έχει προκαλέσει πολιτική «θύελλα», δεν θέλησε να τοποθετηθεί. «... μιλώ μόνο για θέματα της αρμοδιότητάς μου, δεν μου λείπει η απάντηση μου λείπει η διάθεση να την δώσω».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ