ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός: Τα πρόσωπα που θα δουν την έξοδο και η κόντρα Τσακαλώτου-Παππά

Ανασχηματισμός: Τα πρόσωπα που θα δουν την έξοδο και η κόντρα Τσακαλώτου-Παππά
eurokinissi/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Δεκαπενταύγουστο αγωνίας φαίνεται ότι θα περάσουν οι υπουργοί, αφού όλα δείχνουν ότι η «καμπάνα» του ανασχηματισμού θα σημάνει μέσα στον Αύγουστο, λίγες μόνο μέρες μετά τη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας. «Μην εκπλαγείτε αν δείτε κανέναν υπουργό να πηγαίνει μπουσουλώντας από το καράβι στην Παναγία της Τήνου μπας και γίνει το θαύμα και δεν "φαγωθεί" στον ανασχηματισμό», χαριτολογεί, με ειρωνικό τρόπο, κυβερνητικός αξιωματούχος. Πέρα όμως από τα... καλοκαιρινά θαύματα, το βέβαιο είναι ότι οι υπουργοί κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα.

Η στάση αναμονής των υπουργών εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τη διαφαινόμενη απόφαση του πρωθυπουργού να επισπεύσει την ανακοίνωση του ανασχηματισμού. «Οι υπουργοί έχουν κατεβάσει τα μολύβια και περιμένουν», επισημαίνει ο αξιωματούχους. Αυτή η «αναστολή» της κυβερνητικής λειτουργίας δεν γίνεται να κρατήσει για μεγάλο διάστημα και ο πρωθυπουργός το γνωρίζει καλά. Επομένως, ο ανασχηματισμός είναι πλέον προ των πυλών.

Η μεγάλη κόντρα

Εδώ και μέρες έχουμε γράψει στο CNN Greece ότι όλες οι γραμμές πληροφόρησης συγκλίνουν στο ότι θα έχουμε έναν ανασχηματισμό - «μερεμέτι» της κυβέρνησης και όχι για σαρωτικό ανασχηματισμό αλά Ανδρέα Παπανδρέου. Δηλαδή δεν θα έχουμε αλλαγές στα μεγάλα υπουργεία. Σχεδόν σίγουρα θα βρεθούν εκτός υπουργικού νυμφώνος δευτεροκλασάτοι υπουργοί όπως οι κ. Παπαδημητρίου και Αποστόλου, ενώ μεγάλες είναι οι πιθανότητες αποχώρησης του κ. Μουζάλα, ο οποίος έχει γίνει το «κόκκινο πανί» για το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, το τοπίο του δεν διαμορφώνεται μόνο από τις βουλές του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και από τη μεγάλη κόντρα που εκτυλίσσεται τον τελευταίο ενάμισι (τουλάχιστον) χρόνο στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι οι σχέσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Νίκου Παππά μοιάζουν αρκετά με τις σχέσεις των... Ντόναλντ Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ Ουν! Οι δύο κορυφαίοι υπουργοί με δυσκολία ανταλλάσσουν καλημέρες όταν διασταυρωθούν τυχαία (και μόνο τότε!), ενώ έχουν επανειλημμένα συγκρουστεί σκληρά σε κυβερνητικές συσκέψεις.

Η πλευρά Τσακαλώτου καταλογίζει στον Νίκο Παππά χοντροκομμένους χειρισμούς, προχειρότητα και παλαιοκομματικές λογικές. Από την άλλη, η πλευρά Παππά καταλογίζει στον υπουργό Οικονομικών προσωπική στρατηγική, α λα καρτ στήριξη στην κυβερνητική πολιτική και δημιουργία κόμματος μέσα στο κόμμα –η κατηγορία αφορά την τάση των "53+" στην οποία ο κ. Τσακαλωτος είναι ιδεολογικός «γκουρού».

Το τελευταίο επεισόδιο της κόντρας γράφτηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία ο κ. Τσακαλώτος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον τρόπο που χειρίστηκε ο κ. Παππάς το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

Αλλεπάλληλα βέτο

Η κόντρα Τσακαλώτου-Παππά προσθέτει μια επιπλέον, και μάλιστα πολύ σοβαρή, δυσκολία στην προσπάθεια του πρωθυπουργού να διαμορφώσει το νέο κυβερνητικό σχήμα. Και αυτό γιατί οι δύο πόλοι της σύγκρουσης θέτουν αλλεπάλληλα βέτο στη μετακίνηση στο δικό τους χώρο ευθύνης προσώπων που θεωρείται ότι ανήκουν στην «άλλη» πλευρά.

Με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή δεν νοείται κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χωρίς Τσακαλώτο και Παππά, η εξίσωση του ανασχηματισμού καθίσταται πολυπαραγοντική. Ο πρωθυπουργός καλείται να την επιλύσει με τον τόπο που θα επιφέρει τους λιγότερους κραδασμούς στην ήδη κλυδωνιζόμενη κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ