ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Καταδίκη της συμμετοχής του σκοπιανού πρόξενου σε αλυτρωτική εκδήλωση στο Τορόντο

ΥΠΕΞ: Καταδίκη της συμμετοχής του σκοπιανού πρόξενου σε αλυτρωτική εκδήλωση στο Τορόντο
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Στην καταδίκη της συμμετοχής του Γενικού Πρόξενου της πΓΔΜ στο Τορόντο του Καναδά, κ. Jovica Palacevski, σε αλυτρωτική, όπως την χαρακτηρίζει, εκδήλωση προχώρησε με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών.

Ειδικότερα, το ελληνικό ΥΠΕΞ τονίζει ότι «με τη συμμετοχή αυτή παραβιάζεται για άλλη μία φορά από την πΓΔΜ η Ενδιάμεση Συμφωνία που επιτάσσει την αποχή από κάθε ενέργεια υποστήριξης εδαφικών διεκδικήσεων».

«Στη συγκεκριμένη εκδήλωση ο σκοπιανός πρόξενος απηύθυνε χαιρετισμό σε εξέδρα με φόντο αλυτρωτικά σύμβολα και χάρτη της πΓΔΜ, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται ελληνικά εδάφη», συνεχίζει η ανακοίνωση

Η συγκεκριμένη κίνηση έρχεται σε αντίθεση με τις προθέσεις που έχει δηλώσει πως έχει η νέα κυβέρνηση της πΓΔΜ δηλώνοντας πως θέλει να γίνει μία νέα αρχή στις σχέσεις της με την Ελλάδα. Ωστόσο όπως συνεχίζει η ανακοίνωση «παρά τις αλλαγές προσώπων, φαίνεται ότι ο αλυτρωτισμός εξακολουθεί να παραμένει η κυρίαρχη κρατική ιδεολογία και η καθημερινή πολιτική πρακτική στη γειτονική χώρα».

Το ΥΠΕΞ κλείνοντας επισημαίνει πως «η εγκατάλειψη του αλυτρωτισμού, ο σεβασμός των συνόρων και η έμπρακτη τήρηση των αρχών της καλής γειτονίας αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την ευόδωση των ευρωατλαντικών φιλοδοξιών της πΓΔΜ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ