ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρό πρέσινγκ σε υπουργούς και υπερμαραθώνιος από το Μαξίμου για την τρίτη αξιολόγηση

Σκληρό πρέσινγκ σε υπουργούς και υπερμαραθώνιος από το Μαξίμου για την τρίτη αξιολόγηση
EUROKINISSI

Επιστροφή στην καθημερινότητα από σήμερα για τους περισσότερους και κυρίως, για υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη. Το Μαξίμου θα αρχίσει να ανεβάζει ρυθμούς άμεσα με στόχο να κινητοποιήσει όσους κάθονται στα υπουργικά γραφεία.

Μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες πρέπει να κλείσουν εκκρεμότητες και μέτωπα, να οριστικοποιήσουν αποφάσεις και να "βάλουν το νερό στο αυλάκι". Ωστόσο, όπως πάντα, σ' αυτή τη χώρα, οι καταστροφικές πυρκαγιές θα απασχολήσουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση για αρκετές ημέρες. Όπως μας επεσήμανε και στέλεχος του Μαξίμου, η ΝΔ έχει επιλέξει τη ρήξη επί παντός επιστητού, γεγονός, που, όπως τόνισε το ίδιο στέλεχος στο CNN Greece, "βλάπτει τους πολίτες και τη χώρα καθώς δεν υπάρχουν εποικοδομητικές προτάσεις παρά μόνο αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση".

Οι διαξιφισμοί, όμως, για τις πυρκαγιές σύντομα θα τελειώσουν καθώς έρχεται η μεγάλη αντιπαράθεση του Σεπτεμβρίου: Θα έχουμε:

- Άφιξη της τρόικας προκειμένου να ξεκινήσει η τρίτη αξιολόγηση που θα περιλαμβάνει ιδιωτικοποιήσεις. Μέχρι τις εκλογές στη Γερμανία η κατάσταση εκτιμάται ότι θα παραμείνει ήρεμη μια και όλοι οι γερμανοί ηγέτες (Α. Μέρκελ, Β. Σόιμπλε, Μ. Σουλτς, κ.ά.) δεν επιθυμούν κλίμα έντασης λίγο πριν τις κάλπες.

- Το ίδιο διάστημα η κυβέρνηση θα πρέπει να αρχίσει να υλοποιεί τα "εύκολα" από τα 35 προαπαιτούμενα και να προετοιμάζει τις δύσκολες ιδιωτικοποιήσεις (κυρίως το νερό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη) καθώς και την μεταφορά στο Υπερταμείο των ΔΕΚΟ.

- Με την έναρξη των διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου -ο χρόνος της νομοθέτησής του θα εξαρτηθεί από τις κοινωνικές αντιδράσεις. Θα αλλάξει ο τρόπος κήρυξης της απεργίας στα πρωτοβάθμια σωματεία. Η απεργία θα αποφασίζεται όχι από την πλειοψηφία των παρόντων (50%+1), αλλά από το 50%+1 του συνόλου των εργαζομένων στην επιχείρηση. Δύσκολα, δηλαδή, θα μπορεί να απεργήσει κάποιος μόλις αρχίσει να εφαρμόζεται η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση.

- Μέχρι τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου θα πρέπει η κυβέρνηση να έχει αρχίσει να τροφοδοτεί με ευρώ τον ειδικό λογαριασμό που θα αποτελέσει το "μαξιλαράκι" για την έξοδο στις αγορές. Τα χρήματα αυτά (περίπου 9 με 10 δισ. ευρώ) θα χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση που αποτύχει μια έξοδος στις αγορές προκειμένου να μην κινδυνεύσει η οικονομία.

Επίσημα η διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης ξεκινά στις 4 Σεπτεμβρίου καθώς συνέρχεται το Euro Working Group. Εκεί θα ξεκαθαριστούν αρκετές από τις εκκρεμότητες, ενώ θα διαλυθούν και οι μύθοι που κατασκευάζονται από την έλλειψη ειδήσεων!

Σε επίπεδο κοινωνίας, πάντως, θα έχουμε περικοπή των οικογενειακών επιδομάτων καθώς και των επιδομάτων αναπηρίας. Επιδόματα που, σύμφωνα με τους αρμοδίους, ουσιαστικά θα καλύπτονται πλέον από το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης. Το βέβαιο είναι ότι κάποιοι θα δουν το εισόδημά τους να μειώνεται. Πονοκέφαλος, για το οικονομικό επιτελείο, αποτελούν και τα έσοδα καθώς είχαμε υστέρηση εσόδων τον Ιούλιο. Μόνη παρηγοριά για τα στελέχη της κυβέρνησης ότι το ίδιο φαινόμενο είχε εμφανιστεί και πέρυσι με τους πολίτες τελικά να επιλέγουν να πληρώσουν και τις δύο δόσεις από το φόρο εισοδήματος τον Σεπτέμβριο. Ίδωμεν!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ