ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωράκης: Μην εργαλειοποιούμε την Ιστορία για ταπεινές πολιτικές σκοπιμότητες

Θεοδωράκης: Μην εργαλειοποιούμε την Ιστορία για ταπεινές πολιτικές σκοπιμότητες
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/Φωτογραφία αρχείου

Τη συζήτηση περί εξομοίωσης του ναζισμού με τον κομμουνισμό σχολίασε ο Σταύρος Θεοδωράκης με κείμενό του στην προσωπική του σελίδα στο facebook υπό τον τίτλο: «Είναι ο ναζισμός και ο κομμουνισμός ίδιοι;»

«Τα κομμουνιστικά καθεστώτα, λοιπόν, είναι υπεύθυνα για τεράστια εγκλήματα και για εκατομμύρια νεκρούς - δεν υπάρχει πια σοβαρή ιστορική αμφισβήτηση. Ένας μεγάλος ιστορικός, o Μαρσέλ Γκοσέ, έχει χαρακτηρίσει και το ναζιστικό και το κομμουνιστικό καθεστώς του Μεσοπολέμου ολοκληρωτικά, κοσμικές θρησκείες της εποχής τους», αναφέρει μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του Ποταμιού, προσθέτοντας: «Επομένως ναζισμός και κομμουνισμός είναι ίδιοι; Όχι. Και δεν είναι μόνο που ο ναζισμός γέννησε το Ολοκαύτωμα, το απόλυτο κακό - και η Σοβιετική Ένωση τελικά βοήθησε να συντριβεί το ναζιστικό τέρας... Είναι κυρίως ότι κομμουνισμός και ναζισμός είχαν διαφορετικούς στόχους. Οι πρώτοι κομμουνιστές πίστευαν στην ισότητα και στην εξάλειψη της εκμετάλλευσης. Οι ναζιστές και τότε και τώρα πιστεύουν στη φυλετική υπεροχή και στην εξόντωση των αδύναμων».

Ο κ. Θεοδωράκης επισημαίνει ότι θα πρέπει να «κοιτάξουμε, λοιπόν, το παρελθόν χωρίς παραμορφωτικά κάτοπτρα. Ας συμβαδίσουμε με τη σύγχρονη ευρωπαϊκή σκέψη. Μην εργαλειοποιούμε την Ιστορία για ταπεινές πολιτικές σκοπιμότητες». Και καταλήγει επικρίνοντας τα κυβερνητικά κόμματα: «Και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ας το πάρουν απόφαση. Οι μνημονιακές κωλοτούμπες τους και η συμπόρευσή τους με ακροδεξιούς δεν ξεχνιούνται επειδή υπερασπίζονται τον πατερούλη Στάλιν».

Διαβάστε αναλυτικά την ανάρτηση του Σταύρου Θεοδωράκη στο Facebook:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ