Αχτσιόγλου: Το νομοσχέδιο επιχειρεί να βάλει τέλος στο καθεστώς απλήρωτων υπερωριών
Πηγή: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Μέσω συνέντευξής της η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου σχολίασε το νομοσχέδιο του υπουργείου της, που κατατέθηκε στην Βουλή, ανέφερε τι επιχειρείται μέσω αυτού και ξεκαθάρισε τις δηλώσεις της περί του κατώτατου μισθού στην Βουλή νωρίτερα σήμερα.

Όπως είπε η κ. Αχτσιόγλου μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, η ρύθμιση του νομοσχεδίου για την προστασία των εργαζόμενων, που προβλέπει την ηλεκτρονική δήλωση της υπερωριακής απασχόλησης τους, επιχειρεί να βάλει τέλος στο καθεστώς των απλήρωτων υπερωριών.

Απαντώντας στην κριτική που άσκησαν σχετικώς με την δυσκολία της προδήλωσης των υπερωριών, ορισμένοι επαγγελματικοί φορείς, οι οποίοι τοποθετήθηκαν στην ειδική συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής, η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι το υπουργείο ακούει μεν την κριτική των εργοδοτών, αλλά «ακούει και τους εργαζόμενους», οι οποίοι επισημαίνουν ότι η μη δηλωμένη υπερωρία είναι μη πληρωμένη υπερωρία.

«Πρέπει να τεθεί ένας έλεγχος στο πεδίο των υπερωριών», ανέφερε και ενημέρωσε ότι αυτή την ώρα, γίνεται προεργασία, παράλληλα με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για να δοθεί η δυνατότητα δήλωσης υπερωριών μέσω sms έτσι ώστε να απλοποιηθεί η διαδικασία για τις μικρές επιχειρήσεις.

Όπως ωστόσο υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας το μεγάλο πρόβλημα προέρχεται από τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν κάνει κανόνα την μη δήλωση υπερωριών.

Σχετικώς με τα κίνητρα που παρέχονται με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανταπόκριση στη ρύθμιση, η κ. Αχτσιόγλου είπε πως δεν υπάρχει μεγαλύτερο κίνητρο από το να λες ότι θα δίνεται δημόσιο χρήμα σε επιχειρήσεις που σέβονται την νομοθεσία.

Αναφορικώς με το ζήτημα που ετέθη στη συνεδρίαση για το επίδομα ανεργίας των ελεύθερων επαγγελματιών και των ανεξαρτήτως απασχολούμενων, η υπουργός τόνισε πως το επίδομα αυτό καταβάλλεται, το πρόβλημα ωστόσο υπήρξε σε σχέση με τους πρώην ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ. Πάνω σε αυτό, ενημέρωσε σχετικώς ότι επικαιροποιείται η διάταξη και δημιουργείται τεκμήριο έτσι ώστε να αμβλυνθούν οι προϋποθέσεις για την χορήγηση του επιδόματος.

Η πλήρης εργασία, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, η σταδιακή αναστήλωση ενός πλαισίου προστασίας που διαλύθηκε την περίοδο 2010-2014 αποτελούν βασικούς στόχους αυτής της κυβέρνησης, τόνισε. «Και στο βαθμό που έχουμε τον χώρο και τη δυνατότητα, θα το κάνουμε. Στον βαθμό που έχουμε τον χώρο, παρεμβαίνουμε δραστικά υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας», πρόσθεσε.

Το ν/σ δεν είναι υποχρέωση απέναντι στους θεσμούς

Η υπουργός Εργασίας σημείωσε ακόμη ότι το νομοσχέδιο δεν αποτελεί υποχρέωση απέναντι στους θεσμούς αλλά «υποχρέωση μας και πρωτοβουλία δικιά μας να προχωρήσουμε σε αυτές τις ρυθμίσεις» για την καλύτερη θωράκιση αυτονόητων εργατικών δικαιωμάτων. Ανέφερε ότι πολλές από τις ρυθμίσεις προέκυψαν και από τις επαφές με τους εργαζόμενους, με τα εργατικά κέντρα και ότι πολλά από αυτά τα θέματα είναι πάγια και δίκαια αιτήματα συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων που είναι δίκαια και έπρεπε να λυθούν.

Η κ. Αχτσιόγλου ερωτήθηκε πότε θα αρχίσει να ανεβαίνει ο χαμηλότατος μισθός των 389 ευρώ. Ανέφερε πως αυτό που είπε στη Βουλή είναι μια απάντηση στην αντιπολίτευση «που κάνει κριτική των πρωτοσέλιδων», γιατί - όπως είπε - επιμένει σε ένα ποσό για τον μέσο μισθό στη μερική απασχόληση. Δήλωσε πως εκείνη έδειξε στη βουλή με στοιχεία ότι ο μέσος μισθός για τη μερική απασχόληση από το 2011 έως το 2014 έπεσε κάτω από 200 ευρώ. «Ταυτόχρονα, η νομοθετική παρέμβαση που έγινε το 2012 στους μισθούς έφερε ουσιαστικά τον κατώτατο μισθό, που τον πήγαν στα 586 εν μια νυκτί, κάτω απ' τον μέσο μισθό της μερικής απασχόλησης της ίδιας περιόδου», είπε για να σχολιάσει: «Αυτές είναι οι παρεμβάσεις τους, αυτοί είναι οι μισθοί που καταγγέλλουν σήμερα, είναι οι μισθοί που αυτοί δημιούργησαν».

Η υπουργός σημείωσε πως δεν ισχυρίζεται ότι τα πράγματα είναι καλά στην αγορά εργασίας και πως όμως με αυτή την κυβέρνηση υπάρχει μια σταθεροποίηση: «Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ μας έδειξαν πρόσφατα ότι 7 στους 10 βασικούς κλάδους οικονομίας δείχνουν μια αύξηση στους μισθούς το πρώτο τρίμηνο του 2017 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2016, έχουμε μερικά βασικά σημεία θετικά ανάκαμψης της οικονομίας και νομίζω ότι τα πράγματα θα βελτιώνονται».

Διαβάστε επίσης
Δες τον κόσμο μέσα από το φακό του CNN Greece. Ακολούθησέ μας στο Instagram!