ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Και η ΝΔ καταψήφισε τις συστάσεις καταπολέμησης της διαφθοράς» απάντα η ΓΓ στον Κ. Καραγκούνη

«Και η ΝΔ καταψήφισε τις συστάσεις καταπολέμησης της διαφθοράς» απάντα η ΓΓ στον Κ. Καραγκούνη

«Η ΝΔ καταψήφισε τις νομοθετικές ρυθμίσεις που οδήγησαν σε συμμόρφωση της χώρας στις συστάσεις τις GRECO» απαντά η ΓΓ Καταπολέμησης της Διαφθοράς, στις δηλώσεις του αναπληρωτή τομεάρχη Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Καραγκούνη περί δήθεν μη συμμόρφωσης της χώρας στις συστάσεις καταπολέμησης της διαφθοράς της GRECO.

Η Γραμματεία αναφέρει προς τον κ. Καραγκούνη, πως τα 2,5 χρόνια λειτουργίας της, χάρη στις άοκνες και αποτελεσματικές προσπάθειες της, έχει πετύχει την συνολική αναβάθμιση του ρόλου και της παρουσίας της χώρας στους διεθνείς οργανισμούς για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

«Δυστυχώς, οι ερωτώντες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, δεν συμμετέχουν σε αυτή την εθνική προσπάθεια, ούτε ως κυβερνητικοί βουλευτές στο παρελθόν, αλλά ούτε και σήμερα ως αξιωματική αντιπολίτευση, καθότι καταψήφισαν τις νομοθετικές ρυθμίσεις που οδήγησαν σε συμμόρφωση της χώρας στις συστάσεις τις GRECO. Ειδικότερα, καταψήφισαν τις διατάξεις:

- Του ν.4472/2017 με τις οποίες ρυθμίστηκε μεταξύ άλλων ο έλεγχος των εκλογικών δαπανών και εσόδων των κομμάτων, ο τραπεζικός δανεισμός τους, η δημοσίευση δωρεών προς τα κόμματα.

- Του ν. 4396/2016 που αφορά τη συμμετοχή βουλευτών σε αλλοδαπές εταιρίες.

- Του ν. 4389/2016 που αφορά την αναμόρφωση του συστήματος ελέγχου πόθεν έσχες, την διεύρυνση των υποχρεωτικώς ελεγχόμενων προσώπων, την δημοσίευση των δηλώσεων των πολιτικών προσώπων, την ενίσχυση της Επιτροπής ελέγχου της Βουλής κ.α.

Για λεπτομέρειες παραπέμπουμε στην αναλυτική απάντηση του υπουργείου στην υπ΄ αριθ. 7885/4.8.2017 κοινοβουλευτική ερώτηση των βουλευτών της ΝΔ με θέμα «Πορεία υλοποίησης μεταρρυθμιστικών δράσεων για την καταπολέμηση της διαφθοράς».

Η Καταπολέμηση της Διαφθοράς και η ενίσχυση της Διαφάνειας είναι σοβαρή εθνική υπόθεση και δεν μπορεί, ούτε πρέπει, να γίνεται αντικείμενο στείρας αντιπολιτευτικής αντιπαράθεσης. Τέλος, η σύγχυση που επιχειρείται μεταξύ της Ομάδας Κρατών κατά της Διαφθοράς, που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO) και της ΜΚΟ «Διεθνής Διαφάνεια» είναι ατυχής και καταδεικνύει την έλλειψη ουσιαστικού αντιπολιτευτικού λόγου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ