ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Βασική προτεραιότητα της ΝΔ ο περιορισμός των τροχαίων

Μητσοτάκης: Βασική προτεραιότητα της ΝΔ ο περιορισμός των τροχαίων
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Την ανάγκη να αποκτήσει η Κρήτη ένα σύγχρονο και ασφαλές οδικό δίκτυο, δίνοντας έμφαση στον Βόρειο Οδικό Άξονα του νησιού, επεσήμανε απόψε από το Ηράκλειο, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με αφορμή τα συνεχή τροχαία δυστυχήματα το τελευταίο χρονικό διάστημα στο νησί, ο αρχηγός της ΝΔ συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη φορέων από όλο το νησί, σε κεντρικό ξενοδοχείο του Ηρακλείου.

«Ο περιορισμός των τροχαίων είναι υπόθεση όλων» επεσήμανε κατά την εισηγητική του τοποθέτηση ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η προσπάθεια αυτή αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες της ΝΔ.

Επίσης, εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για τον μεγάλο αριθμό τροχαίων δυστυχημάτων στο νησί, αναφέροντας παράλληλα το γεγονός, ότι μέσα σε μια δεκαετία έχουν χαθεί από τροχαία 10.000 άνθρωποι στη χώρα και επισήμανε την ανάγκη να αλλάξει η οδική συμπεριφορά και να γίνει σεβαστός από όλους ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας.

Στην ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης έκανε και προσωπικές αναφορές, εκφράζοντας την ανησυχία του ως πατέρας, λέγοντας: «Δεν ωφελεί να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε το πρόβλημα, να φοβόμαστε να το πούμε για να μην γίνουμε δυσάρεστοι. Και αυτό το λέω και ως πατέρας και δεν σας κρύβω ότι τα παιδιά μου όταν οδηγούν βράδια και ειδικά στην Κρήτη, ανησυχώ διπλά από ότι ανησυχώ στην Αθήνα» επεσήμανε.

Όσον αφορά τον ΒΟΑΚ, ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε το έργο ως κομβικής σημασίας. «Όταν λέω ΒΟΑΚ θέλω να είμαι σαφής.
Δεν εννοώ μόνο το κομμάτι από τα Χανιά έως το Ηράκλειο.

Αλλά όλη την έκταση του ΒΟΑΚ, από την Κίσσαμο μέχρι και τη Σητεία και δεσμεύομαι σήμερα, με τον πιο απόλυτο, κατηγορηματικό τρόπο, ότι ο ΒΟΑΚ θα γίνει» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ Μητσοτάκης υποστήριξε ότι ο ΒΟΑΚ δεν είναι μόνο θέμα ασφάλειας, αλλά, όπως είπε, είναι και θέμα ανάπτυξης.

«Χωρίς ένα σύγχρονο οδικό άξονα, η Κρήτη θα οδηγηθεί σε απόλυτη συμφόρηση» είπε.

Αναφερόμενος στον τρόπο εκτέλεσης και στις πηγές χρηματοδότησης του έργου, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η πρόταση της ΝΔ θα δημοσιοποιηθεί μόλις γίνει γνωστό το σύνολο των δεδομένων.

«Το να γίνουν από τώρα λεπτομερείς και οριστικές ανακοινώσεις, δεν είναι υπεύθυνο. Διότι δυστυχώς, με ευθύνη της κυβέρνησης, θα πω όμως και των προηγουμένων κυβερνήσεων, δεν έχουμε ακόμα μια πλήρη τεκμηριωμένη στρατηγική μελέτη σκοπιμότητας, που να αναλύει όλα τα δεδομένα, κυρίως ως τις εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης».

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκε και η πρόταση της ΝΔ για την οδική ασφάλεια «Προσέχω». Η πρόταση αφορά ζητήματα εκπαίδευσης, αστυνόμευσης, ελέγχων και υποδομών. Βασικός στόχος της πρότασης, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, είναι να μειωθούν κατά 50% τα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα, μέσα σε μια δεκαετία.

Παράλληλα, εκπρόσωποι φορέων του νησιού κατέθεσαν τις προτάσεις τους για την οδική ασφάλεια, επισημαίνοντας την ανάγκη βελτίωσης του οδικού δικτύου του νησιού, με έμφαση στον Βόρειο Οδικό Άξονα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ