ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση 55 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις προμήθειες στη χρήση καρτών

Ερώτηση 55 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις προμήθειες στη χρήση καρτών
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στρεβλώσεις στην αγορά και δυσανάλογη επιβάρυνση στους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα προκαλεί η εξομοίωση της προμήθειας για τη χρήση χρεωστικών/προπληρωμένων καρτών και πιστωτικών καρτών, αναφέρουν 55 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας την κυβέρνηση να εξετάσει το θέμα.

Με ερώτηση προς τον Δ. Παπαδημητρίου που κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Νίκο Ξυδάκη υπογραμμίζουν ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η χρήση χρεωστικών καρτών επιβαρύνεται με προμήθεια μικρότερη σε σχέση με εκείνη των πιστωτικών.

Η απάντηση που δίνουν συχνά οι τράπεζες, αναφέρουν, είναι ότι οι προμήθειες καθορίζονται από τον ανταγωνισμό και ότι είναι «χαμηλές σε σχέση με αυτές που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Δεν προσδιορίζουν ωστόσο ποιες είναι αυτές (προμήθειες ανά χώρα) ούτε αιτιολογούν τη μη διαφοροποίηση της προμήθειας ανάμεσα σε χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες. Η δε επίκληση του ανταγωνισμού δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ως το μόνο ρυθμιστικό εργαλείο.

«Το κράτος έχει καθήκον να παρέμβει ρυθμιστικά, εξετάζοντας αν οι προμήθειες ανταποκρίνονται στο πραγματικό κόστος παροχής της συγκεκριμένης υπηρεσίας και να εξετάσει αν τηρείται η αναλογικότητα των χρεώσεων, αν δηλαδή οι προμήθειες διαφοροποιούνται ανάλογα με τη χρήση διαφορετικών τύπων καρτών», σημειώνουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ