ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Μακρόν: Το πρόγραμμα του Προέδρου, η ομιλία στην Πνύκα και οι 40 Γάλλοι επιχειρηματίες

Επίσκεψη Μακρόν: Το πρόγραμμα του Προέδρου, η ομιλία στην Πνύκα και οι 40 Γάλλοι επιχειρηματίες
REUTERS

Μπορεί οι Αμερικανοί πράκτορες να μην επέτρεψαν, για λόγους ασφαλείας στον Μπάρακ Ομπάμα να κάνει ομιλία στην Πνύκα κατά την διάρκεια της επίσκεψης του πέρυσι το Νοέμβριο, ωστόσο οι Γάλλοι αστυνομικοί, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στην χώρα μας, έδωσαν το «πράσινο φως» στον Γάλλο πρόεδρο.

Έτσι, ο Εμανουέλ Μακρόν το απόγευμα της Πέμπτης θα απευθυνθεί προς τον ελληνικό λαό από το σημείο όπου κατά την αρχαιότητα συγκαλούνταν η Εκκλησία του Δήμου.

Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ο Μακρόν στην ομιλία του θα κάνει μακρά αναφορά επί των προτάσεων που έχει σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών θεσμών.

Σύμφωνα με πηγή της γαλλικής προεδρίας, σε δηλώσεις στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Πρόεδρος της Γαλλίας θα στείλει στην Ελλάδα "ένα μήνυμα εμπιστοσύνης".

"Ο Πρόεδρος Μακρόν θα στείλει στην Ελλάδα ένα μήνυμα εμπιστοσύνης για την ανάκαμψη" σε αυτή τη χώρα "σύμβολο της ευρωπαϊκής κρίσης", ανέφερε η πηγή αυτή.

Ο Γάλλος πρόεδρος θα φτάσει στη χώρα μας συνοδευόμενος από την σύζυγο του Μπριζίτ το μεσημέρι της Πέμπτης.

Στη μια και μισή θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και στη συνέχεια θα μετάβει στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα υπάρξει επίσημη υποδοχή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Αμέσως μετά, ο Εμανουέλ Μακρόν θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του στο Λόφο της Πνύκας, θα επισκεφτεί την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή όπου και θα γίνει δεξίωση με τη συμμετοχή της γαλλικής κοινότητας της Αθήνας.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος θα παραθέσει επίσημο δείπνο στον Γάλλο ομόλογό του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σημαντική ημέρα είναι η Παρασκευή καθώς ο Αλέξης Τσίπρας και ο Εμανουέλ Μακρόν θα συναντηθούν με Έλληνες και Γάλλους επιχειρηματίες, στις δέκα το πρωί, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

XVMc73bb2e2 9192 11e7 853d ae34e51b5f74

πηγή: Reuters

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας θα συνοδεύεται από τον υπουργό Οικονομίας Μπρουνό Λε Μερ, την υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό και 40 Γάλλους επιχειρηματίες.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα το γαλλικό περιοδικό «Le Point» μεταξύ των εταιρειών που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα είναι η Total, η Alstom, η Vinci, η Sanofi, η L'Oréal και η Suez Environnement ενώ πρόσφορο έδαφος για την επέκταση των υπηρεσιών τους και στη χώρα μας εκτιμούν ότι υπάρχει οι εκπρόσωποι start up εταιρειών, όπως η KissKissBankBank και η YellowKorner οι οποίες δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο.

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν αρκετά γαλλικά μέσα ενημέρωσης, η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και η μικρή ανάκαμψη της οικονομίας (+ 0,4% το 1ο τρίμηνο του 2017) δείχνουν ότι η χώρα βγαίνει σιγά-σιγά από το τούνελ.

Η Αθήνα περιμένει απ’ τον Γάλλο πρόεδρο να εκφράσει ξεκάθαρα ότι θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας και μετά το τέλος του προγράμματος στήριξης την άνοιξη του 2018.

Πληροφορίες θέλουν τον Εμανουέλ Μακρόν να στέλνει προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα ότι είναι καλό για την Ευρωπαϊκή Ένωση το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας να ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος και στη συνέχεια η οικονομία της χώρας να περάσει σε μια νέα φάση ανάπτυξης.

Την ίδια ώρα, η παραδοσιακή συντηριτική εφημερίδα στη Γαλλία, η «Le Figaro» χαρακτηρίζει το ταξίδι του Μακρόν στην Αθήνα, ως παιχνίδι εντυπώσεων καθώς όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της, ο Γάλλος πρόεδρος απλά θα αλλάξει ντεκόρ και αντί για το Λούβρο και τον Πύργο του Άιφελ, θα επαναλάβει τα όσα υποστήριζε και κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας για την προώθηση ορισμένων θεσμικών μεταρρυθμίσεων που έχουν ως στόχο την ενίσχυση της συνοχής της Ευρωζώνης, αυτή την φορά με φόντο την Ακρόπολη.

Η Πρώτη Κυρία της Γαλλίας

2017 08 07T171817Z 752020919 RC14957D3C00 RTRMADP 3 FRANCE POLITICS FIRSTLADY

πηγή: Reuters

Η Μπριζίτ Μακρόν αναμένεται να έχει διαφορετικό πρόγραμμα από αυτό του συζύγου της. Σύμφωνα με πληροφορίες το μεσημέρι της Πέμπτης θα επισκεφτεί την Ακρόπολη συνοδευόμενη από την σύζυγο του Προέδρου της Δημοκρατίας, Βλασία Παυλοπούλου και από την σύντροφο του Έλληνα Πρωθυπουργού, Μπέτυ Μπαζιάνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ